Hungary

Itt az EU-elnökség javaslata, mégsem kötnék olyan szigorúan a jogállamisághoz a kifizetéseket

Az EU-büdzsé védelméről szóló javaslatról a tagállamok képviselői szerdán tárgyalnak először.

Megszületett a német soros EU-elnökség javaslata az uniós kifizetéseket a jogállam tiszteletben tartásához kötő rendelettervezetről – írja a Politico-ra hivatkozva a Népszava. A brüsszeli lap által megszerzett szövegről a tagállamok képviselői szerdán tárgyalnak először.

A dokumentumról azt írják, megengedőbb a korábbi elnökség által kidolgozott változatnál. A rendelettervezet címéből kikerült a jogállamra való utalás, helyette az EU-büdzsé védelme szerepel. Szűkebben értelmezné a tagállamoknak felróható mulasztásokat: nem a “jogállam általános hiányosságait”, hanem csak a “jogállami elvek megsértését” szankcionálná. Kikerült a szövegből az is, hogy már a jogállam megsértésének “kockázatai” is intézkedéseket vonhatnának maguk után.

A követelmények közül kihúzták az igazságszolgáltatás függetlenségének biztosítását, de benne hagyták az uniós költségvetést végrehajtó szervek, a nyomozó és vádhatóságok megfelelő működésének garantálását, különösen a csalások és a korrupció felderítésében.

Újdonság az előterjesztésben, hogy a pénzbüntetésre felterjesztett tagállam az állam- és kormányfői tanácshoz fordulhat, ha úgy ítéli meg, hogy az elbírálás során sérültek az objektív, megkülönböztetésmentes, pártatlan és tényeken alapuló értékelés szempontjai.

A javaslat alapján az úgynevezett jogállami feltételrendszer az unió hétéves költségvetésének és járvány utáni helyreállítási alapjának a végrehajtására egyaránt vonatkozna.

Football news:

Levandovsky has 9 goals after 5 rounds. 14 Bundesliga clubs have scored less than that
Fati is the youngest goalscorer in the Clasico. He broke Raul's 1995 record
Ramos is playing his 31st match against Barca for Real Madrid in La Liga. He repeated the record of Raul and hento
Pep Guardiola: Manchester City lost 7 points - that's a lot. But problems arose for various reasons
Sandro Schwartz: Dynamo played intensely and scored 3 goals. We wanted to be more active in the attack
The tour in Italy started with a cool comeback with 6 goals. But it was difficult to see, because the main star was a dense fog
Guardiola supported Aguero, who put his hand on the shoulder of the female referee: Everything was fine. He has repeatedly put his hand on me