Hungary

Jó eredményeket közölt a K&H anyacége

A második negyedévben nyereségbe fordult a holland KBC Group NV biztosító és bankcsoport eredménye az első negyedévi veszteségől, de így is messze elmaradt az egy évvel korábbitól a bank beszámolója alapján, amit az MTI foglalt össze. A társaság a K&H Bank révén van jelen Magyarországon.

A holland KBC pénzintézet a második naptári negyedévben 2,043 milliárd euró bevételre tett szert az első negyedévi 1,479 milliárd euró és a 2019 második negyedévi 1,913 milliárd euró után. Az első fél évben a bankcsoport bevétele 3,522 milliárd euróra csökkent az egy évvel korábbi 3,775 milliárd euróról - áll a jelentésben.

A KBC kamatbevétele a második negyedévben 9 százalékkal 1,083 milliárd euróra csökkent az első negyedévi 1,195 milliárd euróról és 4 százalékkal az egy évvel korábbi 1,132 milliárd euróról. Az év első felében 2,278 milliárd euró kamatbevételre tett szert a KBC a tavalyi első fél évi 2,261 milliárd euró után.

A második negyedéves kamatbevétel csökkenése a csehországi alapkamat-csökkentésnek, valamint a cseh korona és a magyar forint árfolyamának az euróval szembeni gyengülésének tulajdonítható.

A második negyedévben a bankcsoport nettó eredménye 210 millió nyereségbe fordult az első negyedévi 5 millió eurós veszteségből, 71 százalékkal maradt el azonban a 2019 második negyedévi 745 millió eurós nyereségtől. Az idei első fél év nyeresége 205 millió euróra csökkent a tavalyi első fél évi 1,175 milliárd euróról. Az év második három hónapjában 210 millió eurós nyereséghez a belgiumi üzletág 204 millió euróval a csehországi üzletág pedig 77 millió euróval járult hozzá, míg a többi külföldi érdekeltség 45 millió euró veszteséggel terhelte meg, a belgiumi központnál pedig 26 millió euró veszteséget könyveltek el.

A belgiumi üzletág 290 millió euróval javított első negyedévi 86 millió eurós veszteségén a második negyedévre. A csehországi 77 milliós nyereség viszont 12 százalékkal maradt el az első negyedévi 88 millió eurótól.

A nemzetközi üzletág 45 millió eurós második negyedévi veszteségéhez a szlovák érdekeltség 6 millió euró veszteséggel, az írországi 70 millió eurós veszteséggel, a magyarországi 16 millió eurós nyereséggel, a bulgáriai pedig 14 millió eurós nyereséggel járult hozzá. A nemzetközi üzletág második negyedévi nettó eredménye 80 millió euróval maradt el az első negyedévi 35 millió eurós nyereségtől.

Az év első felében a belgiumi üzletág 119 millió euróval járult hozzá a 205 millió eurós nyereséghez, a csehországi pedig 165 millió euróval. Az egyéb nemzetközi érdekeltségek 11 millió euró veszteséget, a belgiumi központ pedig 68 millió euró veszteséget termelt.

A tőkemegtérülési mutató (RoE) 2 százalékra csökkent az idei első fél évben a tavalyi egész éves átlagos 14 százalékról. A sajáttőke-arány (Basel III) 16,6 százalékra csökkent az év első felében a tavalyi egész éves 17,1 százalékról. A tőkeáttételi arány (Basel III) az év első felében 6,0 százalékra csökkent a 2019-es 6,8 százalékról.

A KBC pénzintézet eredmény beszámolójában az európai gazdasági fellendülésbe vetett befektetői bizalom jelenként értékeli az euró árfolyamának az erősödését a dollárral szemben. A KBC az euró egyre lassuló ütemű további erősödésére számít. A közép-európai nemzeti devizák kiheverték a pénzintézet meglátása szerint a járvány miatt bekövetkezett sokkot. A cseh korona és a magyar forint árfolyama középtávon a jelenlegi szint közelében stabilizálódik. A pénzintézet pozitívan értékel Bulgária belépését az ERM-II árfolyam-mechanizmusba. A csoport éves előrejelzésében 4,4 milliárd euróra emelte kamatbevételi előirányzatát az előző beszámolójában jelzett 4,3 milliárd euróról. Működési költségei várakozásai szerint az idén 3,5 százalékkal csökkennek a tavalyihoz képest.

A pénzintézet előrejelzésében megjegyzi, hogy a járványvédelmi korlátozó intézkedések fellendítették digitális szolgáltatásainak a forgalmát és a korábbi fejlesztési erőfeszítések pozitív visszaigazolásaként szolgáltak

Football news:

Zidane on Jovic's future: anything can happen. I can't say anything until the window closes
Flick on Bayern's Interest in Kramaric: I know him well, but I haven't heard anything about it
We have three clubs in this group stage of the Champions League. How did campaigns with two end up?
Solskjaer on transfers: No news. Working with what we have, Manchester United have a big squad
Guardiola confirmed that Zinchenko will stay at Manchester City
Bayern won 5 trophies in a year. To repeat the record Barca need to take another
Flick took 5 trophies with Bayern after 40 matches