Hungary

Jogerősen is elvesztette a főváros a reklámtenderpert

Százmilliós bírsággal és a BKV–BKK törvénysértését megállapító ítélettel zárult a budapesti tömegközlekedés reklámhelyeinek értékesítésére kiírt eljárás - írja a Világgazdaság csütörtöki cikkében. A komoly összegtől azért esik el a főváros, mert Karácsony Gergely főpolgármester szabálytalanul érvénytelenítette a tendert.  

A napokban írtuk meg, hogy a Fővárosi Törvényszék és a Kúria is elutasította a BKV és a BKK kérelmét, miszerint függesszék fel a Közbeszerzési Döntőbizottság határozatát, amelyben 115 millió forintra bírságolta meg a két fővárosi céget.

A Fővárosi Törvényszék most megalapozatlanság miatt jogerősen elutasította a BKV és a BKK kereseti kérelmét. Mint arra a Világgazdaság felhívja a figyelmet, a bíróság tegnap a Közbeszerzési Döntőbizottságnak (KD) adott igazat.

A fővárosi tömegközlekedési cégek az úgynevezett reklámtender ügyében kezdeményeztek pert, miután a KD januárban 115 millió forintos bírságot szabott ki rájuk, mert törvénysértést észlelt a koncessziós eljárás 2019. novemberi lezárásakor. A bíróság a perköltség megtérítése mellett arra is kötelezte a felpereseket, hogy térítsenek meg 1,5-1,5 millió forint kereseti illetéket az államnak. 

A döntés ellen nem lehet fellebbezni. 

A Közbeszerzési Döntőbíróság a Világgazdaságnak kiemelte, hogy az ítélet szerint is megalapozott és jogszerű döntést hozott, a BKV és a BKK pedig azt közölte, hogy amint írásban megkapják a bíróság határozatát, mérlegelik a további teendőket. A főváros egyelőre nem kommentálta az ügyet.

115 millió forinttól esik el a főváros a reklámtender szabálytalan lezárása miattForrás: Facebook

A meghiúsult reklámtender kifejezetten jól fizető konstrukció lett volna - jegyzi meg a gazdasági lap. Az eljárást a BKV és a BKK 2016 elején írta ki, a folyamat nehézkesen haladt, de a tavaly augusztus 9-i ajánlattételi határidőre érkezett érvényes pályázat. A JCDecaux Hungary havi 142 millió forintot, évente több mint 1,7 milliárd forintot fizetett volna a járműágazathoz, illetve a tömegközlekedési infrastruktúrához tartozó reklámfelületek hasznosítási jogáért. Ez az összeg most havi 55,3 millió forint, a francia multi közel háromszoros árat adott volna.

Ennek ellenére az ajánlatkérők eredménytelennek mondták ki, majd lezárták az eljárást. Ezt azzal indokolták, hogy Karácsony Gergely főpolgármester 2019. november 5-i javaslatára a közgyűlés megtiltotta a fővárosi cégeknek a reklámfelületeik egy évnél hosszabb időre szóló hasznosítását. A városvezetői kezdeményezés nem titkoltan a tömegközlekedési reklámtender bedöntését célozta. A BKV és a BKK négy plusz opcionálisan további négy évre szervezte volna ki a reklámhelyek értékesítését, így képtelenné vált az eljárásban vállaltak teljesítésére.

A bírság kiszabása után Karácsony Gergely bejelentette, hogy a BKV és a BKK bíróság előtt fogja képviselni az igazát. A cégek első körben jogvédelmet kértek, ami nemcsak a KD határozatát függesztette volna fel, hanem a 115 millió forint megfizetése alól is mentességet adott volna. Ezt a Fővárosi Törvényszék és a Kúria is elutasította, ezért az idén májusban átutalták a büntetés összegét.

Football news:

Ole Gunnar Solskjaer: the Movement of Cavani is impressive, everyone should learn. This is the striker Manchester United were looking for
Lazio wants to rent Rugani from Juventus. Defender plays for Rennes since October
Barcelona wants to give Umtiti on loan
Bernardo Silva: Man City have been playing well lately. We are good in all the lines
Real Madrid players were surprised by Zidane's soft speech at the first training session after the relegation from the Cup
Leicester have joined the fight for Eriksen
Real Madrid can invite Gallardo from River Plate instead of Zidane (ESPN Argentina)