Hungary

Kitüntettek egy súlyosan megsebesült angol katonai munkakutyát

Talán Kunóra, a nemrégiben az állatoknak adható legmagasabb brit katonai kitüntetéssel elismert katonai munkakutyára (military working dog – MWD) illik legjobban a „harci kutya” kifejezés. A brit különleges erők egyik alakulatánál, a Special Boat Squadronnál (SBS) védelmi és felderítő kutya (Canine Protection and Detection) szolgálatot teljesítő négyéves belga juhász második missziója során, 2019 telén sebesült meg bevetés közben. Bár a kutya fő feladata a robbanóanyagok és az elrejtett fegyverek felkutatása volt, kapott felkészítést támadó feladatokra is. Tizenhatodik bevetése alatt váratlan nehézségekbe ütközött az általa kísért különleges műveleti csapat.

A kommandósok egy jól védett Al-Kaida-táboron ütöttek rajta az éjszaka közepén. Épületről épületre haladva tisztították meg a területet, amikor egy éjjellátóval felszerelt ellenséges harcos géppuskával tüzelve a földhöz szegezte a csoportot. A parancsnok a közel harminckilós kutyát küldte támadásra. A belga juhász lerohanta a célpontját, de eközben két lövést kapott, amelyek átütötték golyóálló takaróját. Sérülései ellenére ráakaszkodott a géppuskásra és nem engedte el, amíg a kommandósok odaértek és ártalmatlanították a terroristát.

Csak a táborba visszaérve derült ki, hogy Kuno sérülései milyen súlyosak, ezért a közeli 149. amerikai tábori állatkórházba szállították. Sajnos az egyik hátsó mancsát nem sikerült megmenteni, ezért azt egy protézissel kellett pótolni.

Hőstettéért Kunót hivatalosan is kitüntették a PDSA Dickin érmével. A kitüntetést a II. világháború során hozták létre olyan munkaállatok számára, amelyek a brit fegyveres erőket segítették a küzdelmekben. A juhászkutya felépülése azóta is tart, de mostanra már Kuno a nyugállományú hivatásos munkakutyák életét éli szerető gazdájával és annak családjával.

Football news:

Zlatan plays his 600th match in the championship
Stefano Pioli: Atalanta almost reached the semi-finals of the Champions League. But Milan is aware of its strength
Real Madrid are not quite happy with Mehndi. Garcia from Rayo and Gutierrez from Castilla are candidates for replacements
Yarmolenko scored for West Ham for the first time since September
Willian has scored 2 goals in 20 Arsenal games
Milan striker Leau will release a rap album
Police have referred Giggs' case to the Crown Prosecution Service. Ex-Manchester United player accused of assaulting a girl