Hungary

Kútba eshet félszáz troli és villamos beszerzése a főváros és a kormány háborúskodása miatt

Ennek a járműbeszerzésnek az egyik felét azok az alacsonypadlós Solaris–Skoda trolibuszok jelentik, amelyet már ismerhetnek a budapestiek, és amelyek képesek arra, hogy felsővezeték nélkül is kilométereket közlekedjenek. A főpolgármester szerint ezek a trolik arra is alkalmasak lennének, hogy kiváltsanak már meglévő buszjáratokat, ezáltal pedig csökkenteni lehetnek a károsanyag-kibocsátást a fővárosban.

Két héttel ezelőtt a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának ülésén már megállapodott egymással a kormány és a főváros arról, hogy az 50 trolibusz megvásárlásához átcsoportosíthatnak 3 milliárd forintot, más Európai Uniós fejlesztési projektekre szánt pénzekből - hangzott el a sajtótájékoztatón. 

Tegnap azonban kiderült, hogy a kormány nem támogatja azt a javaslatot, amelyet a kormány tisztviselői készítettek elő az FKF ülésére. Ezért úgy tűnik, hogy a fővárosnak le kell mondania arról, hogy újabb korszerű trolikat vásároljon. 

Újabb elszállt ígéret a sok közül

– jellemezte a főpolgármester a kialakult helyzetet. 

Karácsonyék azonban nem akarnak lemondani a járműbeszerzésről, ezért előkészítettek egy megállapodást az Európai Fejlesztési Bankkal, hogy egy kedvező hitelből finanszírozni tudják a trolik beszerzését, és az ehhez szükséges infrastrukturális fejlesztések megvalósítását. A kormány hozzájárulása ahhoz is kell azonban, hogy Budapest vásárolhassa meg helyettük ezeket a trolibuszokat, a főpolgármester szerint azonban úgy fest, hogy ezt sem támogatják. 

Nem tudunk másra gondolni, mint hogy a kormánynak nem érdeke, hogy Budapest fejlődjön

– mondta Karácsony, aki azonban nem hajlandó ebbe belenyugodni, ezért újra a kormány asztalára teszi a javaslatot a fejlesztési hitel lehívásáról.

A főpolgármester szerint,

ha a kormány erre ismét nemet mond, azzal nem a Fővárosi Önkormányzatnak üzennek hadat, hanem a budapesti polgároknak.

Fogadja el inkább kormány ajánlatát

A sajtótájékoztató után telefonon értük utol Fürjes Balázs Budapest fejlesztéséért felelős államtitkárt, aki az Indexnek reagált a főpolgármester állításaira. Fürjes szerint a kormány is egyetért vele abban, hogy szükség van az új trolibuszok és villamosok beszerzésére Budapesten, ezért is támogatták korábban 73 villamos és 57 troli vásárlását. 

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a főváros azzal az opciós szerződésben foglalt kedvező árral vásárolhatja meg ezeket az eszközöket, amelyről még 2014-ben Tarlós István főpolgármester és Vitézy Dávid BKK vezérigazgató állapodott meg. 

Kérdésünkre ugyan Fürjes elismerte, hogy korábban a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának ülésén valóban támogatóak voltak azzal a javaslattal kapcsolatban, amelyet a főváros vezetése tett, tehát hogy a még meg nem épített P+R parkolókra elnyert uniós forrásokat át lehessen csoportosítani a trolibuszok és villamosok beszerzésére. Azonban az államtitkár felhívta a főpolgármester figyelmét arra, hogy az FKT ülésén kötött megállapodásokról a Fővárosi Közgyűlésnek és a kormánynak is döntenie kell. 

Fürjes szerint a kormány azért nem támogatta végül ezt a javaslatot, mert kiderült, hogy az uniós pénzek felhasználásának határidejét ugyan ki lehet tolni, de más célra nem lehet elkölteni azt,

így ebből a forrásból mindenképpen P+R parkolókat kell építenie a fővárosnak.

A fedezett ugyanakkor biztosítva van trolibuszok és villamosok beszerzésére a főváros számára, csak el kell fogadnia Karácsonyéknak a kormány ajánlatát, miszerint 60 milliárd forintnyi beruházást vállalnának át a fővárostól, ezzel tehermentesítve Budapest költségvetését. 

Fürjes Balázs a fejlesztésekről: amit Karácsony Gergely kért, a kormány megadja

A kormány viszont nem támogatja, hogy a főpolgármester az új fővárosi fejlesztéseket adóemeléssel és eladósodással finanszírozza.

Az államtitkár hangsúlyozta, a kormány ezzel az átvállalással segítene a fővároson, szemben azzal a hitelfelvételre és adóemelésre épülő javaslatokkal, amelyekkel szerinte a Karácsony Gergely-féle városvezetés élt. 

Sürget az idő 

Nincs túl sok ideje a két félnek a megegyezésre, a 2014-ben kötött megállapodásban rögzített kedvezményes ár ugyanis 2020 november végéig szól. Ezáltal ha a felek 1-2 héten belül nem tudnak megegyezni egymással abban, hogy milyen forrásokból vásárolják meg a félszáz villamost és trolibuszt, akkor Budapest egy nagyszabású fejlesztéstől eshet el ezzel. 

(Borítókép: Trenka Attila / Index)

Football news:

Maradona was buried near Buenos Aires next to his parents
Mourinho on Maradona: We can find his football on Google, but we won't find Diego there. I miss him
Fabio Capello: against such a mediocre Real Madrid, Inter could have played better
Ibrahimovic met with the Swedish national team coach in Milan
Тот Tottenham midfielder Winks scored from 49 yards. This is the 3rd result in the Europa League, all - in this draw
This miss will hurt all men: Molde player missed from half a meter and drove into the bar
Mikel Arteta: I am Very happy with Pepe's game against Molde. Arsenal played well overall