Hungary

Lazítást hoz a Mikulás Ausztriába

A rendkívüli korlátozásokat december 7-én ugyan enyhítik Ausztriában, de csak egyes területeken és bizonyos szigorítások érvényben maradásával – jelentette be Sebastian Kurz osztrák kancellár szerdán (december 2.) a kormányülést követően.

Az óvodák és az iskolák alsó tagozatai újra fogadhatják a gyerekeket, illetve az érettségiző osztályok is visszatérhetnek oktatási intézményeikbe, ám a tanulóknak kötelező lesz a maszkviselés az iskolában is. A kereskedelmi, illetve szolgáltató egységek is kinyithatnak, ahol a maszkviselés mellett előírják, hogy tíz négyzetméterenként csak egy vevő tartózkodhat az üzletben, azonban a mozik, színházak, hotelek, valamint az éttermek és a sportlétesítmények január 7-éig még zárva maradnak.

Mindannyiunknak nehéz átvészelni a teljes zárlatot, de az új megbetegedések számának csökkenő tendenciája nyomán láthatjuk, hogy az hatásos volt

– emelte ki a kancellár. 

Ausztria: indul az országos tesztelés

Ausztriában a lakosok több mint fele hajlandó részt venni a jövő héten induló, egész országra kiterjedő antigéntesztelésben.

Ám nem szabad megfeledkezni arról, hogy a járványnak még nincs vége, a vírus még itt van közöttünk, és még mindig magasak a fertőzéssel kapcsolatos számok

– mondta a kormányfő.

Az osztrák belügyminiszter, Karl Nehammer fokozott rendőri jelenlétet ígért a bevásárlóközpontokban, és arra hívta fel a lakosság figyelmét, hogy lehetőleg ne a nyitás első napján rohamozzák meg a boltokat.

A kijárási korlátozáson is enyhítenek hétfőtől csak az este 8 és reggel 6 óra közötti időszakra terjed ki. Ezen felül a privát találkozások számát két különböző háztartás tagjai között hat főben határozták meg, ezt a karácsonyi időszakban majd tíz főre szeretnék emelni.

Mindemellett a karácsonyi időszakra szigorú beutazási korlátozásokat vezetnek be azokra az országokra, amelyekben a tizennégy napos megbetegedési átlag, amely százezer lakosra vetített kétheti átlagot jelent – átlépi a 100-at.

Ez gyakorlatilag minden szomszédos országra igaz jelenleg.

Ezzel az intézkedéssel a karácsonykor hazautazók tömegeit akarják visszatartani, megelőzendő az ünnepek utáni további behurcolást. Aki ennek ellenére az utazás mellett dönt, az Ausztriába való visszatéréskor tíz napos karanténnal kell számolnia, és csak a karantén ötödik napján teszteltetheti magát.  Az intézkedés december 19 és január 10 között lesz érvényben.

Központi kérdés volt Ausztriában a sípályák, felvonók nyitvatartása, amelyek december 24-én kinyithatnak, azonban a hoteleknek és a vendéglátó egységeknek zárva kell maradniuk előreláthatóan január 7-éig. 

Ausztria: ha teljes zárlat nem is lesz, korlátozások igen

A jövő héten tömeges tesztelés kezdődik, és dolgoznak a sípályákkal kapcsolatos cselekvési terven is.

Football news:

Ex-CSKA forward Denis Popov has been appointed head coach of SKA Rostov
Solskjaer after 1-2 with Sheffield: Manchester United have no time to feel sorry for themselves. Saturday's match with Arsenal
Brother Chalova moved to the Serbian Subotica
Barcelona will not sign Garcia in the winter due to financial problems
Rodgers on the draw with Everton: It was unlucky that Leicester did not score the second goal
Ancelotti on 1-1 with Leicester: I don't remember Hames scoring with a right before
Andrea Pirlo: In my 1st season at Juve, we were behind Milan, but we took the title. Everything depends on us