Hungary

Lengyelország vezetőjének fejét követeli a nép

A lengyelek jelentős többsége úgy véli, hogy a 71 éves Jaroslaw Kaczynskinak, a vezető kormánypárt elnökének, Lengyelország tényleges vezetőjének le kellene mondania formális miniszterelnök-helyettesi posztjáról, amit októberben foglalt el.

Jaroslaw Kaczynskit, a Lengyelországot vezető kormánykoalíció nagy pártja, a radikális jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) elnökét október 6-án választották miniszterelnök-helyettessé azzal a megbízással, hogy felügyelje a biztonsági minisztériumokat, a nemzetvédelmi, a belügyi és az igazságügyi tárcát, ám máris bizalmatlansági indítvány nyújtott be ellene az ellenzék - derül ki az onet.pl tudósításából.

Az indítványt az Állampolgári Koalíció ás a Baloldal adta be a Szejm marsalljához. Azt vetik a miniszterelnök-helyettes szemére, hogy felelős a rendőrség brutális fellépéséért az abortusztörvény módosítása elleni tüntetéseken. Az egyik varsói demonstráción például civilbe öltözött rendőrök teleszkópos botokkal verték a nőket, sőt egy képviselőnőt, aki igazolta is magát, gázzal fújtak le.

Azt is Kaczynski szemére vetették, hogy hergelte az embereket a tüntetők ellen, amikor október 27-én arra szólította fel szimpatizánsait, hogy "minden áron" védjék meg a templomokat. Emellett összetűzésre kerültek a függetlenség napján a felvonulók és az általa felügyelt területhez tartozó biztonságiak.

Az SW Research közvélemény-kutató cég friss felmérésében megkérdezték az embereket, hogy szerintük Kaczynskinek fel kellene-e adnia a miniszterelnök helyettesi tisztséget. A válaszadók 64,9 százaléka azt felelte: igen. 18,1 százalékuk szerint nem. A lemondását igénylők 70 százaléka volt nő, többségük a legfiatalabb korosztályból került ki középfokú végzettséggel.

Football news:

Liverpool and PSG offered contracts to Alaba, but the player chose Real Madrid. He dreamed of playing for Madrid
I believe in Zlatan. Ibrahimovic asked about Milan's chances of winning the Scudetto
Man City have yet to offer Aguero and Fernandinho contract extensions
Frank Lampard: Chelsea do not have Hazard, who accounted for 50% of goals and assists, and Diego Costa with 30 goals for the season
Let See ten Mangalica and we win the Champions League. The Milan newcomer was a nightmare for Messi, quarreled with Pep and was a favorite of Allegri
Real Madrid can sign Aguero, Giroud or Milik after Jovic's departure
Chelsea spent the most in Europe on transfers in 2020. Manchester United - 2nd, Man City-3rd