Hungary

Második nekifutásra megkaptuk az érdemi válaszokat az új szabályokról

A tesztelésről árultak el részleteket.

Több mint 11,5 millióan fertőződtek meg, és csaknem 600 ezer beteg halálát okozta a 2019 végén kitört koronavírus-járvány világszerte. A pandémia felbecsülhetetlen gazdasági károkat okozott annak ellenére, hogy a járvány csillapodásával mind több országban elkezdték enyhíteni a korlátozásokat. (Igaz, több helyen már ismét szigorításokat vezettek be.) Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartsanak velünk, olvassák cikksorozatunkat.

Augusztus 1-ig a fertőzött "sárga" vagy "piros" besorolású országból érkező külföldiek PCR-tesztjét is ingyen elvégzi az állam - derült ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának válaszából. Ez a feltétele annak, hogy a beutazó 14 napon belül elhagyhassa a karantént.

Azt írták,

a feladatot országszerte az igényekhez igazodó kapacitással végezi az OMSZ, a jelen bejelentéshez kapcsolódóan várható új eljárásrend kihirdetése esetén a Mentőszolgálat a rászabott feladatoknak eleget tesz majd.

Az OMSZ a fertőzött országokból hazatérő magyarokat is augusztus 1-ig teszteli ingyen, hogy utána mennyit kell fizetni a tesztekért, egyáltalán, ők végzik-e a feladatot a továbbiakban is, továbbra sem tudni, így újabb kérdést tettünk fel. Az Emmi annyit írt,

augusztus 1-je után bármely olyan laboratórium eredménye elfogadható, amely rendelkezik mikrobiológiai laboratóriumi diagnosztika tevékenységre jogosító működési engedéllyel és végez molekuláris biológiai vizsgálatot SARS-CoV-2 irányába. Az augusztus 1-je utáni tesztek költségeivel kapcsolatban az adott szolgáltató árai lesznek az irányadóak.

Karanténkötelezettség nélkül azok léphetnek be az országba, akik bemutatnak kettő, a belépés előtt legfeljebb öt nappal, 48 óra különbséggel elkészült PCR-tesztet, de szabadon mozoghatnak akkor is, ha igazolni tudják, hogy fél éven belül átestek a vírusfertőzésen. A tartózkodási hellyel nem rendelkező külföldieket a Kútvölgyi Kórházba viszik karanténba.

A környező országok többsége zöld besorolást kapott, miután ott a kormány számításai szerint alacsony a fertőzések száma. Azt, hogy pontosan mi alapján számolt a kormány, illetve az országos tiszti főorvos, nem egészen világos: valószínűleg az aktív fertőzöttek számát és a fertőzés ütemének növekedését nézték, lakosságarányosan. Horvátországban ugyan egyre több a fertőzött, azonban a zöld kategóriában maradt, amit Gulyás Gergely miniszter vasárnap azzal indokolt, hogy ott még mindig kevés a fertőzött.

A környező országok közül Románia és Szerbia került a "sárga", vagyis kevésbé fertőzött országok közé, Ukrajna lett piros, vagyis súlyosan fertőzött. Az érintett határokon ellenőzrik a belépőket, kérdőívet töltetnek ki velük, feltérképezik utazási előzményüket és megmérik a lázukat, de nem végeznek rajtuk tesztet - egyértelműsítette Müller Cecília országos tiszti főorvos az M1 reggeli műsorában. Az onnan - vagy ezen országokon keresztül érkezők két hét otthoni karanténba kerülnek, amit a "sárga" országok esetében 1, a "pirosaknál" 2 negatív PCR-teszttel hagyhatnak el.

Football news:

The baby may get angry and leave. Luis Suarez Miramontes about Messi
Joan Laporta: bartomeu's Words are a manifestation of cowardice and failure
Neuer on Ter Stegen: a Great result for Bayern, but I don't want my teammates to experience this
Messi is painful to watch. He did not help with goals and assists, in his eyes – hopelessness
Barcelona will be fired after Selena 2:8 from Bavaria (Fabrizio Romano)
Neymar went further than Barca in the Champions League for the first time after moving to PSG
Philippe Coutinho-transfer nightmare that brought Barcelona a lot of pain