Hungary
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Megfosztják az Európai Központi Bank igazgatóságának tagjait a mentelmi joguktól, vesztegetés van a háttérben

Az Európai Központi Bank igazgatóságának korábbi tagjánál, Ilmārs Rimšēvičsnél vetődtek fel vesztegetési vádak, az Európai Bíróság lehetővé tette, hogy folytatódjon a tagállami nyomozás.

Az Európai Bíróság keddi döntésének értelmében a továbbiakban nem kapnak mentelmi jogot az Európai Központi Bank (EKB) igazgatótanácsának tagjai – írja a Politico.

A döntés azért lényeges, mert így már nincs akadálya, hogy Ilmārs Rimšēvičs, a lett nemzeti bank egykori vezetője és az EKB igazgatótanácsának volt tagja ellen eljárás induljon. Rimšēvičset vesztegetési pénzek elfogadásával vádolják 2018 óta, de mindent tagad.

A bírósági ítélet szerint ezek után bárhol folytatódhat büntetőeljárás valaki ellen olyan dologért, amelyet nem a központi bank vezetői hatáskörében követett el. Hozzátették: a vesztegetés, a korrupció és a pénzmosás nem számít bele a hatáskörbe.

A Politico szerint a döntés Szlovákiában is fontos lehet, ahol a nemzeti bank vezetőjét, Peter Kazimirt idén októberben szintén vesztegetési pénzek elfogadásával vádoltak meg.