logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Hungary

Megjött a brüsszeli válasz a migránskártyák ügyében

Választolt a Fidesznek az Európai Bizottság a migránskártyákkal kapcsolatos kérdésekre. A brüsszeli testület azt írta, eddig több mint 90 ezer jogosult kapott készpénzt a kártyákra, amelyek csak Görögországban használhatók. A tulajdonosok ellenőrizhetők és beazonosíthatók, s mindez összhangban van az uniós joggal.

Tavaly novemberben sajtótájékoztatón jelentette be Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő, hogy írásbeli kérdéseket tesz fel Jean-Claude Junckernek az úgynevezett migránskártyák ügyében (a kártyák politikai vonatkozásairól itt, a menekültügyi-segélyezési vonatkozásairól itt írtunk hosszan). Ezek a kártyák nemzetközi segélyprogram keretében menekülteknek és menedékkérőknek biztosítanak pénzt napi szükségleteik ellátására.

16903162 1612177515474167 6011826780324321953 o

Fotó: UNHCR GREECE / Facebook

A 12 kérdés között szerepelt az, hogy uniós forrásokból mennyi pénzt töltöttek fel ezekre a kártyákra, milyen megfontolás alapján tették mindezt, a kártyáknak hány formája létezik, mennyi kártyát osztottak még ki és még mennyit terveznek. Azt is megkérdezték, hogy helyesnek tartják-e Brüsszelben azt, hogy ezeket a pénzeket a migránsok embercsempészekre költik, vagy a terrorizmust finanszírozzák belőle.

A válaszok február 12-é n kerültek fel az Európai Parlament hivatalos oldalára. Innen kiderült, hogy ebben a témában összesen hat EP-képviselő tett fel kérdéseket, közöttük két magyar, Deutsch Tamás és Hölvényi György. A válaszlevelet Dimitrisz Avramopulosz, belügyi és migrációs biztos írta alá. A levélben azt írták, hogy

Erre a válaszlevélre egyébként Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő hívta fel a figyelmet, aki felrója a fideszeseknek, hogy nem hozták nyilvánosságra. Szerinte azért, mert “nem passzol az épp bedurrantott Európa-ellenes kampányuk szövegéhez”.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!

Themes
ICO