logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Hungary

Megszólalt Lengyelország élő lelkiismerete

A jelenlegi lengyel államfő kiborította egyik elődjét, Lech Walesát, a Szolidaritás szakszervezet legendását vezetőjét azzal, hogy politikai aprópénzre akarja váltani a Szolidaritás dicső hagyományát.

Az idei államfőválasztásra készülő Andrzej Duda lengyel elnök Katowicében bányászokkal találkozott, ahol azt javasolta a Szolidaritás szakszervezet jelenlegi vezetőjének, Piotr Dudának, hogy az idei év első Szolidaritás-ülését az elnöki palotában tartsák meg - írta a gazeta.pl. Ez a javaslat felháborította Lengyelország béke Nobel-díjas volt államfőjét, Lech Walesát, aki a közösségi médiában üzent a jelenlegi elnöknek:

"Mint a Szolidaritás egyik megalkotója és kezdeti vezetője ameddig az elnöki hivatalt elfoglaltam, megtiltom önnek, hogy a Szolidaritásra hivatkozzon. Az olyan magatartás, mint amit ön képvisel, ami összeomlasztja a hatalom hármas megosztását, amiért a Szolidaritás olyan sokat küzdött, sérti az alkotmányt és manipulál" - írta a Twitteren.

Duda katowicei gyűlésén arról beszélt, hogy a Szolidaritás egy alulról felfelé épülő tömegmozgalommá vált, amely szabadság akaratát fejezi ki. Ezt a szabadságot elérte, mégpedig békésen, fegyveres harc nélkül. Szerinte a bányászok és a szakszervezet támogathatná a kormány igazságügyi reformját, amely bírálói szerint megszüntetni a hatalmi ágak megosztását, az igazságszolgáltatás és a végrehajtói, illetve törvényhozói hatalom szétválasztását. Duda és kormány azonban a bíróknak meg kell érteniük, hogy a valóságban mi az ő szerepük a lengyel államban.

Themes
ICO