Hungary

Megúszta a bukást, továbbra is Valter vezet a Girón!

giro 8. szakasz

A francia Victor Lafay nyerte meg az olasz kerékpáros körverseny nyolcadik, Foggia és Guardia Sanframondi közötti 170 kilométeres szakaszát, az összetettben sorozatban harmadik napja a bukást megúszó Valter Attila vezet.

Újabb napot kezdett meg rózsaszín trikóban Valter Attila, miután pénteken megvédte összetettbeli első helyét a Giro d'Italián.

Az elején egy kisebb boly rögvest megpróbált szökni a mezőnytől, de az üldözők nagyon hamar behozták a minimális hátrányt. Nagyjából 50 kilométerhez érkezve a ciklámen pólóban tekerő Caleb Ewan döntött úgy, hogy térdfájdalmai miatt feladja a versenyt, miközben Valter az élmezőnnyel haladt.

Egy kilencfős csapat Fernando Gaviria vezérletével ezt követően újabb szökést kísérlet meg, 100 kilométerrel a befutó előtt bő kétperces előnyre tett szert, tíz kilométerrel később már öt és fél perc feletti volt a fór, újabb tízzel előrébb pedig már hat és fél perc – a kilencesből viszont a legjobban álló Nelson Oliveira 15:09-cel volt Valter mögött az összetettben.

Campobassóból a völgybe leérve indult a nap egyetlen kategorizált emelkedője, a kettes kategóriájú hegyre felmenetel előtt már hét perc volt a boly hátránya, ez nagyságrendileg a lejtmenet előtt is megvolt még.

Gaviria 38 kilométerrel a vége előtt váltott ritmust, de pillanatokkal később óriásit bukott, és nekiesett a kőfalnak, ezt követően fél perccel leszakadt a maradék nyolcastól, a boly pedig 6 percre kapaszkodott az élmenőkre. A kolumbiai kerekes az orvosi kocsi segítségével tíz kilométerrel később behozta szökevényeket, Valterék pedig hat és fél perccel követték őket.

A hajrában Giovanni Carboni vezérletével hárman meglógtak, közülük Alexis Gougeard hamar leszakadt, majd három kilométerrel a vége előtt Victor Campenaerts is, az olasz cserébe megkapta maga mögé Victor Lafayt, aki az utolsó 2000 métert már elsőként kezdhette meg, és végül simán nyert is, több mint fél perccel megelőzve Francesco Gavazzit.

Ami a főmezőnyt illeti, a végjátékban nagyot buktak közvetlenül Valter mellett, de ügyesen ki tudta kerülni, nem szakadt szét a boly, így továbbra is a 22 éves magyar vezeti Girót!

KERÉKPÁR

Giro d'Italia országúti kerékpáros-körverseny

8. szakasz, Foggia–Guardia Sanframondi, 170 km

2. Francesco Gavazzi (olasz, EOLO-Kometa) 36 másodperc hátrány

3. Nikias Arndt (német, Team DSM) 37 mp. h.

...Dina Márton (EOLO-Kometa)

Az összetett élcsoportja:

1. Valter

...Dina

(a pontos eredménysor később)

Borítókép: Luca Bettini / AFP

Football news:

Smertin recalls Euro 2004: he almost fought in the joints, defended against the young Cristiano and understood the excitement of the Bridge
Gareth Southgate: We shouldn't be football snobs. In matches with top teams, diversity is important
Leonid Slutsky: I am still sure that the Finnish national team is the outsider of our group. They were very lucky against Denmark
I'm not a racist! Arnautovic apologized for insulting the players of the national team of North Macedonia
Gary Lineker: Mbappe is a world-class star, he will replace Ronaldo, but not Messi. Leo does things that others are not capable of
The Spanish fan has been going to the matches of the national team since 1979. He came to the Euro with the famous drum (he could have lost it during the lockdown)
Ronaldo removed the sponsored Coca-Cola at a press conference. Cristiano is strongly against sugar - does not even advertise it