Hungary

Megvan a döntés a George Floyd-perben

Az esküdtszék meghozta az ítéletet a George Floyd megölésével vádolt volt rendőrtiszt ügyében – írta meg honlapján az ügyben illetékes Hennepin megyei bíróság. A bíróság közlése szerint az ítéletet helyi idő szerint délután fél négy és négy óra között fogják nyilvánosságra hozni – közölte a CNN.

Derek Chauvin
Derek Chauvin

Fotó: Handout / Getty Images Hungary

Joe Biden amerikai elnök imádkozik azért, hogy a helyes ítélet szülessen a George Floyd halálának előidézésével vádolt rendőr, Derek Chauvin ügyében – jelentette ki újságíróknak a Fehér Házban. Az MTI beszámolója szerint az elnök arról is beszélt, hogy hétfőn telefonon beszélt Floyd családjával, akik elmondása szerint békére és nyugalomra vágynak.

Nem Joe Biden az egyetlen demokrata párti politikus, aki a per lezárása előtt arról beszélt, hogy milyen ítéletet vár. Maxine Waters demokrata párti képviselőnő szombaton csatlakozott egy tüntetéshez, amely egy külvárosi rendőrőrsnél zajlott. Ott, ahol egy héttel ezelőtt igazoltatás után egy rendőr lelőtt egy közlekedési szabálysértés miatt megállított afroamerikai fiatalt. Waters a tüntető tömeg előtt felszólalva azt mondta: azt akarja, hogy gyilkosság miatt ítéljék el Chauvint.

A képviselőnő azt hangoztatta, hogy a tüntetőknek ellenkező esetben az utcán kell maradniuk, aktívabbaknak és konfrontatívabbaknak kell lenniük, hogy a bírák mindenféleképp a legszigorúbb büntetést szabják ki.

A Chauvin-pert vezető bíró, Peter Cahill visszataszítónak nevezte, hogy Waters halálos ítéletet követelt az egyelőre még bűnössé sem nyilvánított vádlottra.

A 45 éves volt rendőr, Derek Chauvin ellen gyilkosság miatt emeltek vádat. Tavaly május 25-én, egy rendőri intézkedés közben Minneapolisban perceken keresztül térdelt az afroamerikai Floyd nyakán, és ezzel a vád szerint a férfi halálát okozta.

Később a nyilvánosságra hozott boncolási jegyzőkönyvből kiderült, hogy az áldozat szívbetegségben és az új típusú koronavírus okozta Covid–19 betegségben szenvedett, továbbá a szervezetében rengeteg kábítószer is volt. Az esetnek nagy visszhangja volt az Egyesült Államokban. Minneapolisban és számos más amerikai nagyvárosban hetekig tartó tüntetéseket tartottak a rendőri brutalitás és fajgyűlölet ellen, de más országokban is voltak tüntetések.

A Minneapolisban folyó perben hétfőn hangzottak el a vád és a védelem záróbeszédei. A hat fehér és hat afroamerikaiból álló esküdtszék már hétfőn este megkezdte a tanácskozást.

A városban szigorú biztonsági intézkedések léptek életbe.  Minneapolis egyes helyszínei szinte már rendőrállami állapotokra emlékeztetnek. A hatóságok szögesdrótot, beton úttorlaszokat és összeláncolt kordonokat helyeztek el a belvárosi utcákon, hogy szükség esetén gyorsan el tudják keríteni a bírósági épületet, ahol Chauvin ellen fognak ítélet hirdetni.

Megszokottá vált az elmúlt napokban a katonai járművek megjelenése a környékbeli országutakon, és a helyi lakók lépten-nyomon fegyveres őrökbe botlanak. Közben boltok és más épületek százait deszkázták be városszerte.

Football news:

Griezmann spoke with Hamilton and visited the Mercedes boxes at the Spanish Grand Prix
Barcelona feels that Neymar used it. He said that he wanted to return, but extended his contract with PSG (RAC1)
Aubameyang to the Arsenal fans: We wanted to give you something good. I am sorry that we could not
Atletico did not lose at the Camp Nou. Busquets' injury is the turning point of the match (and the championship race?)
Verratti injured his knee ligaments in PSG training. Participation in the Euro is still in question
Neymar's contract in one picture. Mbappe wants the same one
Manchester United would like to sign Bellingham in the summer, not Sancho. Borussia do not intend to sell Jude