Hungary

Milyen vakcinákkal oltanak most Magyarországon, kik kaphatják, és melyikből mennyi kell? Íme a válaszok

Magyarországon jelenleg ötféle vakcinával oltanak a koronavírus ellen, de az alábbi táblázatból nem csak ez deríthető ki.

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

A járványhelyzettel foglalkozó kormányzati oldalon táblázatba szedték, milyen oltásokkal lehet most védekezni Magyarországon a koronavírus-fertőzés ellen. Ezek:

A kisokosból az is kideríthető, hogy mind az öt oltás esetében két adagra van szükség a védettség kialakításához, de az is, hogy hol és mikor kezdték azokat használni Magyarországon.

A táblázatban arról is szót ejtenek, hogy az oltások közt pontosan mennyi időnek kell eltelnie, illetve kinek adhatók: a Pfizer, a Moderna, a Szputnyik, valamint a Sinopharm vakcinákat a 18 év felettieknek adják be, míg az AstraZenecát a 18–59 év közöttieknek.

A táblázat egyik részében pedig arra válaszolnak, hogy krónikus betegeknek is adhatók-e ezek a készítmények. A Pfizer és a Moderna esetében erre a kérdésre egyértelmű igen a válasz. A Szputnyikot azonban “bizonyos – az alkalmazási előírásban rögzített – kockázati krónikus betegségek esetén nem adják”. A Sinopharm alapvetően a krónikus betegeknek is adható, “kivéve nem kezelt krónikus betegség vagy akut fellángoló szakaszban”.

A kormányzati oldal az egyes vakcinákhoz tartozó lakossági tájékoztatót is megosztotta, ezeket szintén a táblázatban találni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos hírekkel is szolgáló Facebook-oldalát.

Football news:

Chilwell on the match against Porto: We only did half the work. Chelsea should not be relaxed
Conceição on Chelsea: Porto have a tough task ahead of them, but we came here to solve it
Presnel Kimpembe: It will be a huge achievement to knock out Bayern, because they is the best team in Europe
Mauricio Pochettino: Bayern are the best club in the world at the moment. Anything can happen
Gagarin was very fond of sports: he played water polo, hockey, volleyball and more
Ibrahimovic broke the anti-bullying rules. He had lunch with Abate and two other people at the restaurant
Thomas Tuchel: Probably, Porto is easier in some ways - they have a clear task, three goals. Chelsea may find themselves in an unenviable position