Hungary

Mintha egy rongybabát dobált volna az olimpiai döntőben

Látvány, erő, dinamika, fortély - a birkózó Sike András mindent bemutatott a szöuli olimpia döntőjében 1988-ban. Az ő pályájában is voltak kisebb hullámvölgyek, de abban az évben nem volt ellenfele. Minden birkózó ilyen versenyről álmodik, ami neki összejött.

Magyarország az olimpiák történetében 177 aranyérmet nyert, időrendben emlékezünk a győztesekre. Hajós Alfrédtól a rövid pályás gyorskorcsolya-váltóig.

„A bronzot elhozod” – ezzel a mondattal indította útnak Szöulba a Fradi birkózóedzője, Szőnyi János az 57 kilós Sike Andrást. Abban az évben a norvégiai Európa-bajnokságon már szerzett egy bronzérmet a 23 éves versenyző, de nem tartották az esélyesek között számon, mert abban a roppant erős csapatban már világbajnokok is voltak.

Sike Egerben született, harmadik gyerek volt a családban. A várostól 38 kilométerre egy kis faluban, Szentdomonkoson nőtt fel, és elsősorban futballozott, a Cruyff becenevet kapta, ami a hollandok melletti szimpátiáján kívül arról is árulkodik, hogy nem lehetett rossz barátságban a labdával. Miután 8 évesen Egerbe költöztek, a focinál alacsony termete miatt nem vették számításba.

A bátyjának megtetszett édesapjuk egyik birkózó barátjának a törött füle, ő is olyat akart.

A birkózóterembe ment, ás András is vele tartott. Egerben akkor nagy élet volt, és Ludnai József el is kezdte őket tanítani. Látszott Sikén a tehetség, nem sokkal később a Fradiba vezetett az útja, mert vidékről sokkal nehezebb volt karriert csinálni.

17 évesen, 1982-ben került a fővárosba, és hamarosan már a juniorok között Európa- valamint világbajnoki érmeket szerzett. Az egyik után Egerben ünnepelt, amikor kisebb verekedésbe keveredett. A sértett hazarohant, és amikor visszatért, Sikét tudta beazonosítani az asztaltársaságból, és egy otthonról hozott húsklopfolóval hátulról úgy leütötte, hogy a birkózó szilánkos koponyatörést szenvedett, műteni kellett. Azokban a napokban kétséges volt, hogy folytathatja-e a pályafutását.

A féléves kihagyás meg sem látszott rajta, amikor újra versenyezhetett, mert 1985-ben már magyar bajnok volt, és bekerült a felnőtt válogatott keretébe is. Az Európa-bajnokságról egy hatodik hellyel tért haza. 1987-ben jött egy kisebb rövidzárlat, amikor a bajnokságon csak hatodik lett, de ez olyan dacot váltott ki belőle, hogy a 88-as májusi Eb-n megszerezte első felnőtt érmét.

Nemzeti-Sport,-2016

Fotó: Nemzeti Sport, 2016 / Arcanum

A szeptemberi olimpián nem kapott rossz sorsolást, a japán Nakadomét 6-0-val intézte el. A kínai Jang Csang következett, akitől alaptalanul féltették, mert már 8-1-re vezetett, amikor megkontrázta ellenfelét, és két vállra fektette. A világbajnoki címvédő francia Patrice Mourier megsérült, ez a kezére játszott, a vb-ezüstérmes német Yildiz várt rá, akit az Eb-n nagy csatában 2:1-re vert meg. A szöuli meccsükön eldobta három pontért, de a folytatásban a német is csinált egy pontot. Amikor már kezdett fáradni ellenfele, megint levitte, 5-1-es vezetésénél pedig a bírók megelégelték az ellenfele passzivitását, és leléptették Yildizt. Sikére még várt egy rutinfeladat, az iraki Szala ellen villámgyorsan csinált 16 pontot, a technikai tus még inkább megnövelte az önbizalmát. Az egyik edző, Müller Ferdinánd nagyon találó jellemzést adott a döntő előtt.

Ha a lelke mélyén nem könyvelte el, hogy az olimpiai ezüstérem is nagy eredmény, akkor megnyerheti.”

A birkózónak nem volt könnyű éjszakája, mert alig tudott aludni, és a döntőre csak délután került sor, holott ő a csoportmeccseket már előző nap délelőtt befejezte. A lelkileg nem könnyű helyzetet jól kezelte.

Nem könyvelt el magában semmit, a bolgár Sztojan Balov 1985 világbajnoka várt rá a döntőben, aki a már említett Eb-n második lett. Sike másfél perc alatt egy igazi akciódús, látványos meccsen lerendezte az arany sorsát, a bolgár többet volt a levegőben, mint a szőnyegen. Eldobta, megpörgette, eldobta, megpörgette, így jött ki a 9-0-s előny. Duzzadt az erőtől, amikor az első három perc után pihenőre tértek. A folytatás rövid lett, mert a 38. másodpercben Balov a térdére mutatott, nem akarta folytatni a kilátástalan küzdelmet.

Sike öröme felejthetetlenné vált, megcsókolta a szőnyeget, majdnem kiugrott a kapitány, Hegedüs Csaba karjaiból.

A postán dolgozó édesanyja az olimpiai izgalmak miatt egy hét szabadságot vett ki, és minden meccsét megkönnyezte, ahogy jöttek a jó hírek. A döntőt András testvérével, és barátjával, Szuromi Józseffel együtt nézték a meg.

„Önkívületi állapotban birkóztam végig, életem formájában voltam, nagyon feldobott az olimpia hangulata. Tökéletes verseny volt. Amikor rádöbbensz, hogy olimpiai bajnok vagy, az semmihez sem fogható érzés.” – emlékezett vissza a Hírtv Sportré című műsorában az olimpiai döntőre.

Rögtön nagy hozadéka volt az aranynak, mert az olimpiai faluban addig neki, a legkevésbé eredményes versenyzőnek kellett a többieknek felvinni a szobába a reggelit, de az aranyérem után fordult a kocka, kiszolgálták. 

Népszava,-1988

Fotó: Népszava, 1988 / Arcanum

A sportágban akkor is szabályváltoztatások mellett érveltek sokan, ezért egy év múlva megszüntették a térdelő helyzetet, ami meglehetősen kellemetlenül és hátrányosan érintette. Még így is szerzett két világbajnoki bronzérmet, és az 1990-es Európa-bajnoki címet akár neki is adhatták volna, de a bírók nem őt hozták ki győztesen a döntetlen után.

A 92-es olimpián megsérült a könyöke az első meccsen, így a címvédésről így rögtön le kellett mondania. Becsületből végigbirkózott, a tizedik hely lett az övé. Nemsokára abbahagyta, és elkezdte edzői pályáját. Tanítványa, Bácsi Péter megszerezte az ő pályafutásából hiányzó világbajnoki aranyakat, egyet épp Budapesten. Az olimpiai ezüstérmes Fodor Zoltánt is ő készítette fel. Jelenleg a válogatott kapitánya.

Borítókép: Sike András (kék mezben) és a bolgár Sztojan Balov küzdelme a kötöttfogású birkózás 57 kg-os súlycsoportjának döntőjében. Sike András legyőzte ellenfelét ezzel olimpiai bajnok lett a XXIV. nyári olimpián. MTI Fotó: Németh Ferenc

Football news:

500 NPL players have donated autographed t-shirts to support healthcare
Dortmund may invite a coach of Salzburg March
The 16-year-old refused to leave Real Madrid because of Ramos' foul on Salah and chose Liverpool. Wait for the base soon
Foden broke the distance rules by playing soccer on the beach. Manchester City will hold a conversation with him
Andrey Shevchenko spoke out about the death of George Floyd, writing black Lives matter
36-year-old Fred will ride 600 km on a Bicycle for charity purposes, to provide food for 4,000 families
Umtiti and Fati returned to team training