Hungary

Nagy orr, nagy pénisz? Tudósok megnézték

Megmerevedett városi legendák szerint a nagyobb lábfej nagyobb péniszméretet sejtet. Ahogyan a nagyobb tenyér és ujjak is. De árulkodó jelnek tartják a hüvelyk és mutatóujjak közötti távolságot, és a testmagasságot is, méghozzá egyenes arányban.

Mosolyoghatunk ezeken a népi megfigyeléseken, japán kutatók azonban komolyan gondolták, hogy utána járnak a rejtélynek. 

Persze elő kellett állniuk valamilyen komolynak hangzó tudományos indokkal, ezért az „azonosítatlan holttestek kormeghatározásának megkönnyítését” tűzték ki célul. Volt már egy nagyszabású, 15 ezer embert bevonó fallosz-kutatás korábban, amikor több tanulmányt szintetizáltak és arra jutottak, hogy a testmagasság és a péniszméret között igenis van összefüggés, igaz kisebb, legfeljebb közepes korrelációval. 

Ezt most nem támasztották alá a japánok. Figyelmüket azonban egy másik közkedvelt, árulkodónak vélt testrészre, az orra fordították.

Mi ez az állandó farokméregetés?

Hogy miért ez az élénk nyüzsgés a farokméretek körül, miért állítanak fel tudományos hipotéziseket, annak ősi időkbe nyúló nyomós kulturális okai vannak.

A tekintélyes méretű péniszt az archaikus közösségekben egyértelműen a férfierő szimbólumának, a reményteli megtermékenyítő képesség megnyilvánulásának látták. Meg voltak győződve arról, hogy a nagyobb hímvessző meggyőzőbb férfiassággal jár együtt.

kézenfekvő jelként tekintettek rájuk.

Nem véletlen, hogy az indiai Siva isten imádott lingamjának (falloszának) jelentése is az, hogy jel. Ahogy az ógörög phallosnak is. Jóformán minden kultúrában feltűnnek erőt adó fallikus tárgyak valamilyen formában, az ókori Rómában például nyakba akasztható szárnyas péniszek, és a Föld népei egyként állították, hogy minél nagyobb, annál jobb. A renitens antik görögök ezzel nem értettek egyet, szobraikon épp a kisebb méret volt az ideál, kolosszális nagyságok főleg a mindent eltúlzó szatírjátékokban vagy más komikus ábrázolásokon bukkantak elő.

A péniszcentrikusság valószínűleg a férfiak evolúciós öröksége. Afrikai törzsek például dúskálnak fallosz-tisztelő vallásokban. Rendszeresen áldoznak a bálványnak, és annyira hisznek erejében, hogy több törzsnél egyenesen a méret határozza meg a törzsi hierarchiába elfoglalt szerepet.

De mi sem vallunk szégyent: a magyar néphagyomány kultikus rajzaiban a tulipán ábrázolás nem más, mint a vaginába hatoló fallosz (bibe), a férfi és a nő egyesülésének szimbóluma. Tulipános ládája pedig minden eladósorba került leánynak volt.

Pszichológusok azt tartják, hogy nem a méret számít, csak az, hogy aktív legyen. A valóság azonban rácáfol erre. A kamasz fiúk többsége (ha ekkor nem is, ám élete során előbb-utóbb minden férfi) megméri, de nem azért, hogy lányoknak imponáljon egy kedvező adattal, hanem inkább egymás között hetvenkednek vele. Ez a viselkedés erősen emlékeztet

az Afrikában megfigyelt pénisz hierarchiára.

És hogy a XX. század második felének tudós embere mit gondolt a férfiúi büszkeség egyik legbecsesebbnek tartott alanyáról? Hát azt, hogy az átlagos mérete 12,7-16,5 centiméter közötti. Mást nem nagyon. 

Részlet a híres pénisz kutató, doktor Alfred Kinsey életéből készült filmbő (Kinsey – Mindenki másképp csinálja, 2004) Liam Neeson főszereplésével.

Hálás terület tehát a péniszméret-kutatás. Bármilyen összefüggést is vizsgálnak, izgatott érdeklődés övezi a tudósok fáradalmait.

A japán csapat például olyan, eddig fájóan hiányzó tudással örvendeztette meg a z izgatott közönséget, minthogy van bizony összefüggés az orr- és a péniszméret között. Méghozzá oly módon, hogy az 5,5 centiméter vagy annál hosszabb orrúak férfiak átlagosan 13,5 vagy annál hosszabb álló pénisszel rendelkeztek, míg akiknek az orrhossza nem ért el a 4,5 centimétert, mindössze 10 és fél centissel.

A kapcsolat közepesen erős (korreláció + 0,5-0,6, a legszorosabb összefüggés +1, vagy -1 lenne), azaz nem minden esetben igaz. Úgy is mondhatnánk,

sokszor árulkodik az orr,

de azért ne tegyünk magabiztos megállapításokat, ne hozzunk elhamarkodottan sarkos ítéleteket, mert könnyen hatalmas meglepetés érhet bennünket.

Mindezzel az eredménnyel csak az a baj, hogy nem reprezentatív. Mindössze 126, kizárólag japán férfit vizsgáltak csak. Ráadásul japánosan bizarr módon: mindegyikük pár napja elhunyt 30 és 50 évesek holtteste volt, akiket lefektettek egy asztalra, és addig nyújtották péniszüket, ameddig csak lehetett (tudományos álláspont szerint ez a módszer jól közelíti az erektált méretet), majd összehasonlították az értékeket az orruk méretével.

A lefülelt összefüggést azzal magyarázzák, hogy minél magasabb a szervek fejlődésében fontos szerepet játszó androgén hormonok szintje az anyaméhben, annál nagyobbra nő az orr, és a pénisz.

Nem találtak viszont meghatározó kapcsolatot a magasság és lingam-méret között, ezzel cáfolták a korábbi kutatás eredményét, ami közepes párhuzamot vélt felfedezni. Most nagyon úgy tűnik, amíg nem lesznek újabb behatóbb vizsgálatok, itt is megmerevedtek az álláspontok. 

Nagy tehát a bizonytalanság a fallosz-tudományban, nagy állításokat egyelőre nem lehet tenni. Ennek ellenére a férfiak többsége úgy véli, hogy csakis 

Dacolva a nőkkel, akik szerint nem feltétlenül ez a helyzet. Legalábbis nekünk ezt mondják.

Football news:

Ivanov has been appointed chief referee of the Sociedad - Monaco Europa League match
UEFA will appeal against the decision of the Madrid court on the Super League and apply for the dismissal of the judge
Messi - in PSG's application for the match against Manchester City
Sheriff in the Champions League-the miracle of the year. The cancellation of the limit helped, but so far in Moldovan football it is terrible: neither fans, nor money
The son of Eto'o became a player of Vitoria Guimaraes
Donnarumma will be PSG's goalkeeper in the match against Man City. He will make his debut in the Champions League
Jorginho: I was worried about the talk that I would not have been at Chelsea without Sarri