Hungary
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Nem elfogyott, inkább ránk rohadt a Szputnyik-vakcina? Kamuzhatott a magyar kormány

Míg Szijjártó Péter vezetésével folyamatosan azt harsogja a magyar kormány, hogy a Szputnyik-vakcina "elfogyott", most előállt egy másik verzió is az ügyben.

Nem elfogyott, inkább ránk rohadt a Szputnyik-vakcina? Kamuzhatott a magyar kormány
Fotó: Facebook/Orbán Viktor

A G7 szerint ugyanis az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központnak (ECDC) megküldött adatok alapján azt írja, a készlet tizedét, csaknem 200 ezer dózist még nem használtak fel.

A lap rámutat: látszik, hogy az orosz vakcina felhasználása június közepén szinte megállt, utána már alig alkalmazták. A legutóbbi héten pedig már egyetlen  dózist sem adtak be belőle. Ennek elvileg három oka lehet:

Nyáron már bőségesen rendelkezésre álltak nyugati vakcinák is, és aki addig kivárt, nem akart orosz oltóanyagot.

A statisztika nem tartalmazza az összes felhasznált Szputnyikot, és valójában már ekkor alig volt az oltóanyagból raktáron.

A megmaradt készletnek lejárt a szavatossága, ezért csökkent végül nullára a használata.

Ha maradt készlet, ez a reális forgatókönyv, ugyanis az utolsó adag Szputnyik május 11-én érkezett Magyarországra, és az oltóanyagnak fél év a szavatossági ideje.

Ezek november első felében akkor is lejárnak, ha szállítás előtt egy nappal gyártották le. A kormányzati kommunikációban pedig épp ezután jelent meg, hogy az oltóanyag elfogyott.

A 200 ezer vakcina értéke 578 millió forint.

Forrás: g7.hu