Hungary

Nemzeti emlékpontjai is lesznek a magyaroknak

Egy új jogintézmény létrehozásával nemzeti emlékpontokat jelölhet ki a kultúráért felelős miniszter a Nemzeti Kegyeleti Bizottság javaslatára. Ezt az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának csütörtöki ülésén elfogadott módosítás teheti lehetővé - adta hírül az MTI.

A testület úgy változtatna a kulturális örökség védelméről szóló jogszabályon, hogy nemzeti emlékponttá nyilvánítható a nemzeti közemlékezetben kiemelkedő személlyel összefüggő helyszín. Épített környezet vagy természeti helyszín is lehet nemzeti emlékpont, ha ott a nemzet emlékezetére méltó esemény történt.

A bizottság egy módosítással változtatna a műemléki kategóriákon is, jelezve, hogy azok minden esetben védelmet élveznek - írja az MTI.

Változhat a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány neve, Színház- és Filmművészetért Alapítványra. A kormány eredeti előterjesztésében Színház- és Filmművészeti Egyetemért Alapítvány szerepelt, ezen változtatna a törvényalkotási bizottság által csütörtökön elfogadott módosító javaslat.

A közlekedési tárgyú törvénymódosításhoz is változtatásokat fogadott el a testület. Ennek értelmében 2021 végéig fennmarad a 2019 végéig megállapított légiközlekedési felügyeleti díj, tekintettel a koronavírus-járvány okozta helyzetre.

Football news:

Rummenigge on Havertz: Bayern will not pull his transfer this year
Bayer sports Director Feller on Havertz: We agreed that if possible, he could leave this summer
Roma midfielder under has agreed a 5-year contract with Napoli for 3.5 million euros a year
Baros will end his career at the end of the season
Pogba and Brunu were injured when they collided in training. The Bournemouth game is in question (Daily Mail)
Ex-President of Barca Gaspar: Messi has a few more years to be the best player in the world
Morata scored a double for Atletico for the first time since March last year