Hungary

Nő a feszültség az EU és London között a brexit-megállapodás felrúgása miatt

Az Európai Unió arra kéri az Egyesült Királyságot, hogy szeptember végéig vonja vissza az új belső piaci törvénytervezetet, amelynek jelenlegi formájában való elfogadása a brit EU-tagság megszűnésének (brexit) feltételrendszeréről szóló megállapodásban foglaltak, és a nemzetközi jog rendkívül súlyos megsértését jelentené - jelentette be Maros Sefcovic, az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért felelős tagja hétfőn.

A londoni alsóházban szeptember elején beterjesztett tervezet célja a hivatalos meghatározás szerint az, hogy Egyesült Királyság belső piacának szabályozási jogköreit az Európai Uniótól teljes mértékben az Egyesült Királyság nemzeteinek kormányaihoz helyezze át.

Maros Sefcovic szerint a kilépési megállapodást teljes mértékben, változtatások nélkül végre kell hajtani. "A megállapodást nem kell, és nem is lehet újra tárgyalni, nemhogy egyoldalúan megváltoztatni, figyelmen kívül hagyni, vagy egyáltalán nem alkalmazni."

Szavai szerint "nem lehet elégszer hangsúlyozni", hogy az elfogadott szöveg egyes lényegi pontjait kifejezetten az Ír-sziget fegyveres konfliktusainak évtizedeit 1998-ban lezáró úgynevezett nagypénteki megállapodás, és az azt követő békefolyamat eredményeinek védelme érdekében fogalmazták, ideértve a kemény határellenőrzés elkerülését is. A megállapodás elismeri Észak-Írország egyedülálló körülményeit, lehetővé téve további fejlődését és a jólét biztosítását - emlékeztetett Sefcovic.

Az uniós biztos aggodalmát fejezte ki a Nagy-Britanniában élő uniós állampolgárok nyilvántartásba vételére vonatkozó brit rendszer miatt, amely az azonos tartózkodási engedéllyel rendelkezők különböző kategóriáit állapítja meg. Ez aláássa a jogbiztonságot, és befolyásolja az érintettek jogait. Nem lehet két egymástól megkülönböztetett kedvezményezett csoportja a kilépési megállapodásnak - mondta a biztos.

Az átmeneti időszak közelgő vége miatt a Egyesült Királysággal folytatott brexit-ügyi tárgyalás előre haladásáért felelős vegyes bizottságnak legkésőbb október elején üléseznie kell, és át kell tekintenie az eddig elért eredményeket.

Az EU teljes mértékben elkötelezett amellett, hogy a rendelkezésre álló időn belül konstruktívan, hatékonyan és időben végre hajtsa a kilépési megállapodásban foglaltakat - tette hozzá Sefcovic.

Az Egyesült Királyság január 31-én lépett ki az EU-ból. Távozásának napján 11 hónapos átmeneti időszak kezdődött, amelynek legfontosabb célja az, hogy időt biztosítson a megállapodásra a majdani kapcsolatok szabályairól. Az Európai Unió és az Egyesült Királyság jövőbeni kapcsolatrendszeréről folytatott tárgyalások egyhetes kilencedik fordulója hétfőn kezdődött Brüsszelben.

Football news:

Troy deeney: I was called a black asshole, and social media said it wasn't racist. Do companies even want to change this?
Miralem Pjanic: Sorry didn't trust the players at Juventus. It's a shame when people are judged incorrectly
Wenger on why he didn't mention Mourinho in the book: he Didn't want to talk about Jose, Klopp or Pepe because they are still working
The perfect project to lose money. An idea for dreamers. Tebas on the European Premier League
The Catalan authorities refused to postpone the referendum on a vote of no confidence in Bartomeu. It will be held on November 1-2
La Liga President on Messi's departure: It won't be a drama for us. And his reputation will suffer
Ronaldo is a fan of the UFC. Rooting for Khabib, training with Conor, signed up for all the top fighters