Hungary

Okosóra-gyártó felvásárlása ügyében vizsgálódik az EB

Az Európai Bizottság átfogó vizsgálatot indít a Fitbit aktivitásmérő okosórát gyártó cég és a Google amerikai internetes óriásvállalat által tavaly novemberben kötött felvásárlási megállapodás ügyében - közölte Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős biztos kedden az MTI szerint.

A megállapodás szerint az okostelefonos fitneszalkalmazást kínáló vállalat 2,1 milliárd dollárért (mintegy 613,2 milliárd forint) az Alphabet amerikai internetes cég leányvállalatához, a Google-hoz kerülhet.

Vestager azt közölte, az uniós bizottság vizsgálata arra irányul, hogy megállapítsa, az új tulajdonos miként tervezi az okosórák által továbbított érzékeny, egyebek mellett az egészségügyi adatok felhasználását. Célja annak biztosítása, hogy az eszközökön keresztül gyűjtött adatok birtoklása ne torzítsa a fitneszórák piacán kialakult versenyt.

Az Európai Bizottság szerint aggodalomra ad okot, hogy a tervezett felvásárlás tovább erősíti a Google piaci pozícióját az online hirdetési piacokon azáltal, hogy növeli a birtokába jutó adatok mennyiségét. A szerzett adatok fontos előnyt jelentenek az online hirdetési piacokon, azokat ugyanis a Google az általa szolgáltatott hirdetések személyre szabásához használhatja fel, akadályozva ezzel versenytársait - közölte.

Az Európai Bizottság azt kívánja biztosítani, hogy ne sérülhessen az uniós állampolgárok magánélethez való joga és személyes adataik biztonsága - tette hozzá az uniós biztos.

Football news:

Dani Alves comments on Messi's post about Suarez's departure: it's about respect and they don't know it
Manchester City want to sign Benfica defender Diaz. The transfer is estimated at 55 million euros, the deal may include Otamendi
Morata took number 9 at Juventus. Under him played Higuain
Hazard and Asensio were not included in real's bid for the La Liga match with Betis
Barcelona are in talks with Manchester City to lease Zinchenko for a year (Gianluigi Longari)
Suarez passed a medical and signed a contract with Atletico
Alvaro Morata: Juventus are close to winning the Champions League every year. We hope this time we will succeed