Hungary

Olaszországban a korlátozások karácsony előtti enyhítésére készülnek

A koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások karácsony előtti enyhítésére készülnek Olaszországban, a kiemelten járványveszélyes Lombardia tartomány kormányzója szerint december első napjaiban enyhíthetik az intézkedéseket, mert húsz hét után először a járványgörbe lefele ível az egészségügyi minisztérium szerda esti közlése szerint.

Az egy nap alatt végzett több mint 230 ezer teszten kiszűrt fertőzöttek aránya valamivel több mint tizenegy százalék volt, ami október eleje óta a legalacsonyabb a korábbi több mint húsz százalékhoz képest. Roberto Speranza egészségügyi miniszter hangsúlyozta, hogy a reprodukciós rátát sikerült országosan 1,8-as értékre csökkenteni, és a következő hetekben további süllyedést várnak, írja az MTI. 

Egy nap alatt 25 853 új fertőzöttet azonosítottak, több mint kétezerrel többet keddhez képest, de a tesztelések száma is magasabb volt. Az aktív fertőzöttek száma megközelíti a 792 ezret, közülük több mint 34 ezren vannak kórházban, 3848-an intenzív osztályon. Egy nap alatt harmincnégy új beteg került lélegeztetőgépre a korábbi hathoz képest, de sokkal kevesebben, mint egy héttel ezelőtt, amikor számuk még száz felett volt.

A halottak száma szerdán 722 volt a korábbi 853 után, így az elhunytak száma 52 028-re nőtt. A járványban február óta, a gyógyultakat és a halottakat is számolva, több mint 1,4 millión betegedtek meg.

Az egészségügyi hatóságok szerint az október elejétől fokozatosan bevezetett korlátozásoknak köszönhetően a járványgörbe lefele kezdett ívelni. A november első hetében vörös zónának minősített és lezárt Lombardia és Piemont kormányzója szerint már a jövő héttől, vagyis december első napjaitól enyhíthetik a szigorú intézkedéseket, ami az egésznapos kijárási tilalom oldását, valamint a vendéglátás és a kereskedelem újranyitását jelentheti. Reményeik szerint narancssárga, vagyis közepesen veszélyes fokozatba léphetnének át: a tartományok külső határa továbbra is zárva marad, de a belső mozgás kevésbé lesz korlátozott.

Az olasz kormánynak december 3-ig van ideje az intézkedések módosításának bejelentésére. Sajtóértesülések szerint azonban

a karácsony előtti részleges oldás már a hétvégén megkezdődhet a gazdaság, főleg a kereskedelem ünnepek előtti támogatására.

Az egészségügyi tárca vezetője hangsúlyozta, hogy a korlátozások enyhítése nem jelenti az intézkedések eltörlését, és ha kell - tette hozzá - azt is megszabják majd, hányan ülhetnek a karácsonyi asztalhoz. Korábban Giuseppe Conte kormányfő "mértékletes, józan ész szerinti" ünneplésre szólított fel.

Az egészségügyi miniszter bejelentése szerint december 2-án bemutatják a vakcina tervezett szétosztási tervét. Az elképzelések szerint minden húszezer lakosra oltóközpontot állítanának fel. Giuseppe Conte kijelentette, hogy az elsők között fogja magát beoltatni.

Nyilatkozott az oktatási miniszter Lucia Azzolina is, aki szerint ha az üzletek újranyitnak, akkor az iskoláknak is ezt kell tenniük, akár már december 9-től újraindítva a tantermi oktatást, amely jelenleg csak az általános iskolásoknak biztosított, de az sem mindenhol.

Football news:

Andrea Pirlo: In my 1st season at Juve, we were behind Milan, but we took the title. Everything depends on us
The judge made two mistakes. De Gea was pushed and there was no foul on our cancelled-out goal. Solskjaer on the loss to Sheffield
Maguire on the defeat to Sheffield Wednesday: We gave the opponent two goals, we didn't play at the level we expected
Wilder on registration in the Premier League: I don't want to talk about the beginning of an incredible rescue. We just want to show what we are worth
Ronald Koeman: Barcelona in a difficult month with an abundance of outings showed character and deserved their victories
Frankie de Jong: I started to play closer to the penalty area, so I score more
Manchester United's 13-match unbeaten streak in the Premier League was Interrupted