Hungary

Operatív Törzs: Éttermekben és szórakozóhelyeken is maszkot kell viselni hétfőtől

A nagyobb számú mintavételek miatt további 200 egységet vetnek be, hétfőtől szigorodnak a maszkviselési szabályok. Az Operatív Törzs szerint egy koronavíruson átesett személy 6 hónapig tekinthető védettnek az újrafertőződéssel szemben.

Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!

Megtartotta csütörtöki tájékoztatóját az Operatív Törzs, de Müller Cecília országos tiszti főorvos nélkül. Először Kiss Róbert rendőr alezredes beszélt a maszkviselési szabályok szigorításáról. Elhangzott: hétfőtől – vagyis november 2-től – a vendéglátásra és a szórakozóhelyekre is kiterjesztik a kötelezettséget.

A maszkokat csak az étel és ital elfogyasztása alatt lehet majd levenni.

A rendelkezés a sportrendezvények vendéglátó részeire is vonatkozik. (A maszkokat a tömegközlekedésben, színházakban, mozikban és az egészségügyi intézményekben továbbra is ugyanúgy viselni kell.)

Az Operatív Törzs szerint egy meredeken emelkedő második hullámban van Európa, így Magyarország is, ezért a korábbiaknál is fontosabb az óvintézkedések és a higiéniára vonatkozó szabályok betartása. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) osztályvezetője, Galgóczi Ágnes szerint további mintavételi helyek felállításáról is döntöttek,

a Belügyminisztériummal együtt 200 újabb mintavételi egységet hoznak létre.

Szóba került, hogy a gyermekeknek adható influenzaoltások pénteken jutnak el a kormányhivatalokba, a háziorvosok innen tudják majd igényelni azokat.

Galgóczi azt is mondta: nagyjából 6 hónapig védett valaki a koronavírus miatti újrafertőződéssel szemben.

Az Operatív Törzs most is kapott kérdéseket, melyek egyike az eü-dolgozók átirányítására vonatkozott. Mint mondták: eddig 933 egészségügyi dolgozót irányítottak át, de a kórházak – Galgóczi szerint – fel vannak készülve a betegek ellátására.

A csütörtöki tájékoztatón a kitértek a napi adatokra is: ezúttal 2194 főnél mutattak ki a koronavírus-fertőzést az elmúlt 24 órában, és elhunyt 56, többségében krónikus beteg. Ezzel 1634 főre emelkedett a halálos áldozatok száma.

Football news:

Pep Guardiola: Manchester City are not obsessed with the Champions League. We want to perform as well as possible
Lazio may sell Alberto due to criticism of the club. Juve, Inter and Everton are Interested in the midfielder
Messi is getting old. Barcelona must think about the future. That’O suggested Catalans sign Mbappe and Mukoko
Hans-Dieter flick: it can be very uncomfortable To play against Salzburg
Pep Guardiola: The people of football are lucky, we can do our job. How many places have closed and will never open again?
Ferencvaros defender: Ronaldo waved me off when I asked for his shirt. Maybe it's because he didn't score for us
Klopp on firmino: the Team is an orchestra, and Bobby plays 12 instruments in It. He is important to us