Hungary
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Orbán Balázs szerint csak megújítják az erdőket a tűzifarendelettel

Áder János után Orbán Balázs is elmondta, mit gondol a tűzifarendeletről.

Orbán Balázs szerint csak megújítják az erdőket a tűzifarendelettelFotó: Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. július 18-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Jelenleg úgy tűnik, hogy a Fidesz zöldfordulata, az erdőmentéses szlogenjeivel együtt egy hazugság volt. Hiába a sok szöveg, hiába a teremtésvédelem hangoztatása, az látszik, hogy a természetvédelem egy akadály a Fidesz számára, és nem egy cél. (...) Tudom, hogy energiaváláság van. De a most kitermelt fával majd jövőre lehet fűteni. Az erdőket pedig egyszer lehet tönkretenni

- írta Ungár Péter, az LMP frakcióvezetője a kormány tűzifarendeletéről, ami a gyorsabb fakitermelés érdekében felfüggesztette az eddigi természetvédelmi szabályokat.

Ungár felidézte, hogy Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója korábban azt mondta, erdősítéssel lehet leginkább harcolni a klímaváltozással szemben.

Aki tönkreteszi a magyar erdőket az nem igazán látom, hogy hogy járul hozzá a természeti környezet megóvásához. Igazából ez mindegy is, hiszen Orbán Balázs ilyeneket már nem is ír. Ezek már szlogenszinten is kibuktak.

Orbán Balázs kommentben reagált.

Természetesen mindannyian szívünkön viseljük a magyar erdők ügyét. Ez egy olyan kérdés, amely túlmutat a napi pártpolitikán és az ideológiai jellegű szembenállásokon, s nem mellesleg egy komoly szakmai kérdés.

- írta Orbán Balázs, aki szerint visszatetsző, hogy "a baloldali médiumok és politikusok is egyaránt azt sugallják, hogy az erdőgazdálkodást érintő, a napokban megjelent rendelet egyet jelent azzal, hogy a magyar erdőket mind egy szálig ki fogják vágni, mert az energiaválság miatt megnövekedett igényt a kormány a magyar erdők rovására akarja enyhíteni. Ez az állítás hamis, hiszen nincs is ilyen összefüggés. Mint te magad is írod, az idén kivágott fával csak jövőre lehet fűteni".

A fideszes politikus szerint tehát a tűzifarendelet egyáltalán nem függ össze az energiaválság és a tűzifaigény enyhítésével – írja a 444.hu.

Pedig már a rendelet címében is benne van, hogy „a tűzifaigények biztosításához szükséges” szabályokról van szó. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő is azzal érvelt, hogy rendkívüli intézkedésekre van szükség a családok biztonságos ellátása érdekében.

Azt is állította, hogy a tűzifarendelet csak akkor lép életbe, ha a korábban tervezett fakitermelés nem lesz elegendő. Csakhogy a kormányhatározatban nincs ilyen kitétel.

Orbán Balázs szerint a kormány intézkedése valójában azt célozza, hogy új, egészségesebb erdők legyenek Magyarországon. Azt írta, mivel az elmúlt években csökkent a tűzifa iránti igény, az erdők jelentős része „túltartott erdő”, amik részben nem őshonos fajtákból állnak.

Ez az állapot nem fenntartható, ugyanakkor épp a korábbi évek csökkenő kereslete miatt nem lehetett gazdaságos körülmények között változtatni rajta. A megnövekedett kereslet viszont lehetőséget teremt, hogy a meglévő, túltartott erdőállomány minél nagyobb részét új, egészségesebb szerkezetű, életerős, őshonos fajokból álló, hosszú távon hasznosítható, tarvágás nélkül is megújítható erdőkre cseréljük. Ha ez nem történik meg, nem marad Magyarországon más, csak elaggott, pusztuló erdőség.

- fogalmazott kommentjében.

Orbán Balázs szerint a "baloldali álhírekkel ellentétben szó sincs a magyar erdők kivágásról"

Épp ellenkezőleg, a rendelet azok megújítását célozza. Emellett a kormány azon dolgozik, hogy egyetlen magyar háztartás se szenvedjen hiányt energiában.”„Ma a háztartások közel negyede fűt fával, a kínálat növelése a helyzetükön is segít. Ilyen helyzetben az ellenzéki politikusok felelőssége vitathatatlan. Lehet szándékosan hamis képet festeni a médiában s ezzel rövid népszerűségre szert tenni, de ahhoz, hogy Magyarországon mindig mindenkinek legyen tüzelőanyag télire, és közben ötven, száz és ezer év múlva is dús, őshonos fajokból álló erdőségek legyenek, ahhoz felelős, szakmai erdőgazdálkodás kell

- tette hozzá.

Orbán Balázs úgy gondolja, hogy "lehet szándékosan hamis képet festeni a médiában, és ezzel rövid népszerűségre szert tenni", 

de ahhoz, hogy Magyarországon mindig mindenkinek legyen tüzelőanyag télire, és közben ötven, száz és ezer év múlva is dús, őshonos fajokból álló erdőségek legyenek, ahhoz felelős, szakmai erdőgazdálkodás kell

- fogalmazott.

Korábban a WWF Magyarország, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a 10 millió Fa Alapítvány, a Greenpeace Magyarország és a Levegő Munkacsoport közös nyílt levelet írt Orbán Viktornak.

A levélben arra kérik a miniszterelnöktől, hogy vonja vissza a tűzifára vonatkozó kormányrendeletet.