Hungary

Orbán: decemberre lehet meg az első oltás

Hétfőtől szigorodnak a maszkviselési szabályok, a rendőrség kiemelten fogja ezt ellenőrizni. Áprilisra lehetnek meg a tömeges oltáshoz szükséges oltóanyagok.

Megtartotta szokásos péntek reggeli rádióinterjúját a Kossuth rádióban Orbán Viktor miniszterelnök. A hvg.hu cikke szerint a kormányfő elsőként arról beszélt, csütörtökön az uniós miniszterelnökök virológiai megbeszélést tartottak, Franciaországhoz, Belgiumhoz, Ausztriához képest "nálunk a helyzet még istenes".

A megbeszélésen a védekezés összehangolása is szóba került, ehhez Orbán szerint egyelőre nem fúlik senkinek sem a foga, de dolgoznak az ügyön (határátlépési rendszer összehangolása, információcsere, teszteredmények összehangolása). 

A miniszterelnök szerint mindenki szigorít valamin, de a járvbányhelyzet ezzel nincs szinkronban, szerinte pár komoly szabályt kell felállítani, és azokat be kell tartatni. Az egyik ilyen itthon a maszkviselés, ez hétfőtől szigorodik, és ezt a kormányfő szerint be kell tartani. Aki nem tartja be a maszkviselési szabályokat, azokat büntetni fogják, mert azok felelőtlenek és veszélybe sodornak másokat – vélekedett a kormányfő. Hétfőtől a rendőrök bezárhatják az éttermeket, üzleteket, ha nem tartják be a szabályokat, erőből lépnek innentől kezdve – tette hozzá.

Orbán Viktor a rádióban úgy vélekedett, az egészségügyi rendszer bírja a terhelést, van elég lélegeztetőgép, orvos és ágy is, az operatív törzsnek átoltási tervet kell készítenie. A kormányfő elmondta, Oroszoroszággal és Kínával is tárgyalnak a vakcináról, így akár többfajta vakcina is lehet itthon, aki amiben bízik, azzal oltathatja be magát. Korlátlan mennyiség nem lesz az elején, a legrászorultabbaknak 2-3 hónapot kell kibírni, de Orbán szerint áprilisban talán már győzelmet lehet hirdetni a járvány ellen.

A műsorvezető influenzaoltásra vonatkozó kérdésére a miniszterelnök elmondta, kétszer annyi van most az oltásból, mint békeidőben szokott lenni.360 ezer vakcinát rendeltek az 1,4 millió meglévő mellé, szerinte az már elég, és van itthon vakcinagyár, ahol már gyártják a koronavírus ellen hatásosnak tűnő remdesivirt, és a favipiravir tömeges beszerzésére is van terv.

Az orvosok is bírni fogják? Az életünk az ő kezünkben van, az egész ország bízik bennük – mondja Orbán. Szerinte remekül küzdenek. Mindenki fáradt, van valami baja, sokakat kellett átvezényelni, ez katonai élet, de az orvosok tudják, ha baj van, nincs apelláta. Jönnek-mennek, csinálják a dolgukat. Szerintem bírni fogják, és bírni fogjuk mindannyian.

Biztosat nem lehet mondani, de Orbán úgy számol, hogy december vége-január elejére az első adag koronavírus-vakcina megjön Magyarországra. Ha mindenkinek sikerül kifejleszteni a vakcinákat, 700 millió vakcina lesz. A krónikus betegeket és az idősek közül a legveszélyeztetettebbeket január környékén beoltják. A nagytömegű vakcina áprilisban érkezik.

Az orvosi béremelésre is rákérdez Nagy, Orbán azt mondja, dolgoznak a részletszabályokon, jövő héten várható új döntés. A kirendelési szabályokat humanizálni kell, ebben igaza van az orvosoknak. Mikor ilyen állapotok vannak, vezénylés van, olyankor nincs emberiességi korlát, és van, mikor más okból kell kirendelés, ott joggal kérik hogy az a lehető legemberségesebb legyen.

A másik kifogás, a magánpraxis,másodállás, állami állás összeegyezetése. Itt is kialakult egy életforma, alkalmazkodott mindenki egy keszekusza rendszerhez, most lesznek világos szabályok, ezt hogyan kell majd összeegyeztetni egymással. Jogos az igény, hogy mihamarabb legyenek világos szabályok. A háziorvosokra vonatkozó szabályok után foglalkoznak erről. Szerdán döntenek a kirendelésről és a háziorvosokról. A viták ésszerű mederben zajlanak.

Football news:

Pirlo about 2:1 with Ferencvaros: I expected more, but it was a difficult game against a closed opponent
Napoli has not paid salaries since July. The club plans to pay off its debts in December (RAI)
Schalke terminated the contract with Ibisevic and suspended Bentaleb and Harit
Bielsa, flick, Klopp, Lopetegui and Zidane are the contenders for the best coach of the year award
Messi, Ronaldo, Lewandowski, Ramos, de Bruyne and 4 Liverpool players are among the contenders for the best
Zlatan about getting the Swedish Golden ball: I Plan to win it in 50 years
Anton Ferdinand was racially abused in comments to a post about a documentary about racism and Terry