Hungary

Pár hónapig tart a koronavírus elleni immunitás

A koronavírus elleni immunitás lehet, hogy csak rövidtávú – írja a King's College London új tanulmányára hivatkozva a Guardian. A Covid-19-ből felépült betegeknél három hét után tetőzik a vírus ellen fellépő antitestek száma, három hónappal később pedig megcsappan.

Untitled-1

Fotó: King’s College London

A kutatás során több mint 90 beteget és kórházi dolgozót vizsgáltak meg, akiknek 60 százaléka hatékony immunreakcióval lépett fel a fertőzés ellen, de három hónappal később csak 17 százaléknál volt hasonlóan erős a védelem. Az antitestek száma akár a huszonharmadára is csökkenthetett, de olyanok is voltak, akiknél már ki sem tudták mutatni az antitestek jelenlétét.

Az emberek ugyan megfelelően reagálnak, de az antitestszám hamar elkezd zuhanni, és attól függ, hogy valaki meddig védett a vírus ellen, hogy a tetőzéskor mennyi antitestet termelt a szervezete.

Az eredmény alapján egy esetleges védőoltás hasonló eredményeket érhet el, így lehet, hogy egy nem lesz elég, hanem rendszeres oltásokra lesz szükség a védettséghez. A nyájimmunitás lehetősége egyre távolibbá válik, főleg ha figyelembe vesszük, hogy nem csak egy pár napos köhögésről van szó. Bár sokan azt gondolják, hogy megfertőződnek, kiheverik a betegséget és onnantól kezdve óvják a többi embert, a Covid-19 súlyos károkat okozhat a szervezetükben és veszélyes elkapni.

Ez az első ilyen jellegű kutatás, és egyelőre még nyomtatás előtti fázisban van, szakértők ellenőrzik a tartalmát. Jelenleg négyféle koronavírus kering az emberek között, ezek okozzák a megfázást, amiről tudjuk, hogy emberek rendszeresen elkaphatják. A SARS-CoV-2, és az azzal járó Covid-19 is hasonló lehet.

Nem az antitestek a szervezet egyetlen védelme a vírus ellen. A University College London immunológusa azt mondja, hogy egyre több bizonyíték mutat a T-sejtek hatékonyságára, amivel néhány ember szervezete hatékonyan lép fel a megfázás ellen.

Egyelőre úgy tűnik, hogy minél súlyosabb valakinél a Covid-19 lefolyása, annál több antitestet termel. A kutatók arra számítanak, hogy ugyan a természetes megfertőződéssel nem alakul ki immunitás, de az immunrendszer memóriája miatt egy esetleges újrafertőződéskor már enyhébb lefolyásra lehet számítani. Ettől függetlenül a beteg ugyanolyan hatékonyan fertőzhet, mint aki először kapta el. Lehet, hogy az éves influenza elleni oltás mellé kell majd egy koronavírus elleni is.

Football news:

Chelsea will release Bakayoko for 20 million euros. Milan is ready to pay 15 million or rent a midfielder
Pirlo took charge of Juventus
Toni Kroos: No criticisms from the Board. He had an outstanding season
Director of Bayer Feller: there is no discount On Havertz because of the coronavirus. Buy on our terms
Cristiano Ronaldo: for Juve, the season ended earlier than we expected. The fans are demanding more
Juventus will appoint Pirlo as head coach (Fabrizio Romano)
Arthur plans to attend the Barcelona-Napoli match in the Champions League