Hungary

Pulykakakassal a jobb kedvért és ébredésért?

000 8T44QH

Méltatlanul mellőzzük a szárnyast, pedig a hiedelemmel ellentétben nem kómálunk be tőle, csak szépen elálmosodhatunk. Jócskán találunk benne triptofánt, ami számos előnyös tulajdonsággal bír.

Hogy reggel energikusak vagyunk-e, függ bizony többek között attól, hogy előtte való nap (és általánosságban) hogyan táplálkozunk, milyen a napközbeni aktivitásunk és pihentünk-e, aludtunk-e eleget. Ennek egyik nagy meghatározó szereplője a triptofán nevű aminosav. 

A triptofán

A triptofán egy esszenciális aminosav, ami azt jelenti, hogy csak élelmi forrásból és kiegészítők segítségével tudjuk pótolni, mivel a szervezet nem képes a szintetizálására.

A triptofán elengedhetetlen csecsemők megfelelő növekedésében, felnőttek esetén pedig a szervezet optimális nitrogén egyensúlyának eléréséhez nélkülözhetetlen – jegyzi meg a Maryland Egyetem Orvosi Központja. A szervezetben triptofán segíti a niacin termelését, ehhez azonban a szervezetnek együttesen fel kell használnia a vasat és a riboflavint, illetve a B6-vitamint.

A triptofán legalapvetőbb funkciója a szerotoninszintézis elősegítése.

A szerotonin egy neurotranszmitter, amely elősegíti az alvást, illetve hozzájárul a stabil hangulathoz is. A szervezet szerotoninszintje tehát közvetlenül összefügg a triptofánbevitellel. A triptofán tehát

Lehetséges mellékhatások

A triptofántúladagolás mellékhatásai lehetnek a szédülés, az álmosság, az étvágytalanság, a fejfájás, a szájszárazság és az émelygés is. A túl sok triptofán bevitele azonban további problémákat is okozhat, súlyos izom- és idegi fájdalommal, hajhullással, fáradtsággal, kiütéssel, száraz bőrrel és az immunsejtek pusztulásával járhat együtt túlzott bevitele. A Mayo Clinic kimondja ugyanakkor, hogy a napi dózist nem túllépve ezek a mellékhatások elkerülhetőek – bár 8-12 grammnál ne vigyünk be többet, valamint azt is osszuk el 3-4 adagra.

A triptofán és egyéb kiegészítők egyik potenciális veszélye továbbá, hogy ezeket nem szabályozzák olyan szigorúan, mint a vényköteles gyógyszereket. Az 1990-as években a triptofánt az USA-ban be is tiltották egy időre, mivel nagyon sok embernél jelentkeztek súlyos mellékhatások. 1995-től újra engedélyezték, viszont már szigorúbban szabályozzák a rá vonatkozó ajánlást és pontosabban meghatározták a megengedhető mennyiséget. 

Pulyka és karácsony

A triptofán egy olyan aminosav, amit a test arra használ fel, hogy neurotranszmittereket szintetizáljon – többek között melatonint és szerotonint. Ezek a neurotranszmitterek agyunk működését is befolyásolják, többek között általuk érezzük nyugodtnak, kiegyensúlyozottnak magunkat. A folyamat során ezen felül álmosabbá is válunk. Ezeket a hatásokat különösen meg lehet figyelni karácsonykor, amikor álmosak leszünk a pulyka elfogyasztása után.

A pulyka ugyanis nagy mennyiségben tartalmaz triptofánt.

(Borítókép: Glyn Kirk / AFP)

Football news:

Kimmich provided 3 assists per game for the first time since 2017
Griezmann supported the 15-year-old Ukrainian who was beaten in Paris: Power to you, Yuri. Unbearable footage
Lampard on Werner's unforced penalty: I'm upset. He gave a lot to Chelsea, it just went wrong
Napoli scored against Verona in 8.9 seconds. After the start of the match. Only Milan scored faster in Serie A
Werner did not score a penalty for the first time since October 2018. The series of 8 goals in a row was Interrupted
Arsenal will pay Real Madrid 2 million euros for the lease of Edegor. The transition can make Monday
Vladimir Gazzaev will lead Siena from the 4th Italian League instead of ex-striker Milan Gilardino