Hungary

Robbanótestet találtak a gárdonyi szabadstrandnál

Szombaton bombariadó miatt parancsolták ki a fürdőzőket a korábban lekordonozott, majd újra szabaddá tett szabadstrandról, de a strandolók gyanúsnak találták az akciót. Felfejtettük a bombasztikus történet szálait.

Olvasónk vasárnap kereste meg lapunkat azzal, hogy szombaton a gárdonyi szabadstrandon fürödtek, és délután kettő óra körül el kellett hagyniuk a strandot, egy állítólagos bombafenyegetés miatt. Mivel a Velencei-tó története mostanában bővelkedik abszurd elemekben, mint például a víznek háttal álló velencei széksor, vagy éppen a kerítéssel kettészelt gárdonyi szabadstrand, olvasónk is élt a gyanúperrel, hogy a bombariadó se véletlen volt.

g07

Fotó: Barakonyi Szabolcs / Index

Hogy megtudjuk, jogosan gondolta-e ezt, megkerestük a rendőrséget, ahol hivatali pontossággal közölték: 2020. július 11-én 13 óra 32 perckor érkezett lakossági bejelentés a rendőrségre arról, hogy Gárdonyban, a szabadstrand területén, a parttól mintegy 100 - 150 méter távolságban kézigránátot találtak. A rendőrök a helyszínt a tűzszerészek kiérkezéséig, valamint a robbanótest elszállításáig biztosították.

A bombariadó tehát nem volt légből kapott, de azzal kapcsolatban, hogy mit is találtak a vízben, a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezredének Kommunikációs Szolgálatához kellett fordulnunk.

A szolgálat gyors válasza szerint szombaton kora délután kapták a jelzést a rendőrségtől, hogy a Velencei-tóban egy fürdőző feltételezett robbanótestet talált, a gárdonyi szabadstrandhoz közel eső részen. A megtaláló a tárgyat visszahelyezte az iszapba, körülbelül 100 méter távolságra a partvonaltól.

A beszámoló szerint a kiérkező tűzszerész katona erősen hullámzó vízben kereste az iszapban az eszközt, amelyet meg is talált. Megállapította, hogy kettő darab második világháborús eredetű, magyar gyártmányú 42 M kézigránátfejet tekertek össze. Tartalmaztak ugyan robbanóanyagot, de a működtető nyél nem volt rajtuk. A katonák elszállították a helyszínről a robbanótesteket a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére, hogy megsemmisítsék.

Football news:

Sanchez finished the match against Bayer, despite the injury
Solskjaer is the fifth coach with whom Manchester United reached the semi-finals of the European Cup
Manchester United are set to buy Sancho this summer despite Borussia's claim that he is staying
Shirokov beat the judge at an Amateur tournament: promised that # # # # # [vdarit] for a red card-and # # # # # [vdarit]
Brunu has scored 11 goals in 20 games for Manchester United. 7 of them were penalties
Lukaku has scored in 9 consecutive Europa League games. This is a tournament record
Konstantinos Tsimikas: Liverpool is the biggest club in the world. I supported them as a child