Hungary
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Románia helyett Székelyföld volt a csomagoláson, leállíttatták a Csíki Sör csipszeinek gyártását

A céget Dan Tanasa szélsőjobboldali Románok Egységéért Szövetség képviselője panaszolta be.

Leállították a román hatóságok a Csíki Sörhöz tartozó Csíki Csipszek gyártását és forgalmazását, miután a termékek csomagolásán gyártási helyként Románia helyett Székelyföld szerepelt – írja a cég Facebook-oldalán. Állításuk szerint Dan Tanasa, a szélsőjobboldali Románok Egységéért Szövetség képviselője jelentette fel őket.

Hozzáteszik: a hatóságok a Csíki Sör Manufaktúrát is kötelezték a Székelyföld megnevezés Romániára cserélésére, de a döntés ellen mind a sört, mind a csipszet forgalmazó cég fellebbez, és sem a gyártást, sem a forgalmazást nem állítják le.

A Csíki Sörrel kapcsolatos vitáknak sokadik felvonása ez: az egész a 2010-es évek elejéig nyúlik vissza, amikor a romániai Heineken (aki az országban a Ciuc Premium, a csíki sörként emlegetett sör gyártója) keresetet indított az Igazi csíki sört gyártó manufaktúra ellen. Ennek az lett a vége, hogy végül mindkét fél ejtette az ügyet (a manufaktúra pedig az Igazi jelzőt), közben azonban a magyar kormány Lázár János és Semjén Zsolt vezetésével itthon indított hadjáratot a vörös csillagos logójú Heinekennel szemben, mondván önkényuralmi jelképekkel reklámoznak. Aztán elegánsan kihátráltak belőle.

Máris ejti a Fidesz a lex Heinekent

Csendben kihátrálnak a kormánypártok Lázár János és Semjén Zsolt nagy vihart kavart javaslata mögül, amely tiltott önkényuralmi jelkép használatára hivatkozva akár kétéves börtönbüntetéssel fenyegetné a Heineken forgalmazóját - értesült a hvg.hu. A tervezetet még a Fidesz-frakció jogászai is védhetetlennek találták.