Hungary

Spejzolnak a britek, januárban jöhet a fekete leves

Elérkezett az utolsó utáni pillanat az új brit-EU kereskedelmi egyezményről folyó tárgyalásokon, miközben a felek nem tudnak kimozdulni a holtpontról, ahova tavasszal jutottak. Ha most nem lesz egyezség, akkor cudar világ jön januártól főként a ködös sziget lakóinak és vállalatainak.

Az Egyesült Királyság és az Európai Unió az utolsó tárgyalási fordulót kezdte december első hetében arról az új kereskedelmi megállapodásról, amelynek 2021. január 1-jén életbe kéne lépnie. Ezt megelőzően, mindkét fél parlamentjeinek ratifikálnia kellene az egyezséget, ami az Európai Parlament esetén a december 28-ai ülésen történhet meg, de a nemzeti parlamentek képviselői is ünnepi extraműszakra készülhetnek. A tárgyalások tavasszal jutottak holtpontra három kérdéskör miatt - emlékeztet a CNBC.

Az egyik a halászati jogok ügye, mármint az, hogy az uniós halászok milyen kvóták és egyéb feltételek teljesítésével folytathatják munkájukat a brit felségvizeken a szigetország függetlenné válása után. A másik az állami támogatások kérdése, azaz a brit és az uniós versenyszabályozás összehangolása annak érdekében, hogy egyik fél vállalatai se juthassanak versenyelőnyhöz a másik piacán annak köszönhetően, hogy közpénzből támogatást kapnak.

A harmadik a vitás ügyek rendezése, az a kérdés, hogy a jogvitákat milyen joghatóság alá tereljék, miután a brit fél a függetlenség egyik zálogának tartja az Európai Bíróság illetékességének távol tartását saját jogszolgáltatásától, miközben az EU-ban ez a legfőbb bírói fórum, amihez fordulni lehet.

Csak semmi pánik!

Michel Barnier, az EU brexitügyi főtárgyalója november utolsó hétvégéjén inkább tartózkodott attól, hogy értelmes nyilatkozatot adjon a sajtónak, miután nem volt a tarsolyában semmi biztató. Azt mondta Londonban a sajtómunkásoknak, hogy "Hagyjanak bennünket dolgozni!", annak ellenére, hogy egy éve senki sem akadályozza a feleket a szorgos munkában. Ezt megelőzően, mielőtt elutazott a brit fővárosba azt mondta, hogy továbbra is fennállnak az ismert nézeteltérések. David Frost, brit főtárgyaló szerint késésben vannak ugyan, de még mindig összejöhet a megállapodás.

Egy neve elhallgatását kérő uniós tisztviselő azt mondta a CNBC-nek, hogy az áttörés Boris Johnson brit miniszterelnök és Ursula van der Leyen, az Európai Bizottság elnöke telefonbeszélgetésén múlik. Ez azért érdekes, mert nincs tervbe véve a kettejük közötti telefonos egyeztetés.

Erőteljes idegesség

Eközben az üzleti világ mindkét oldalon idegesen várja, mire jutnak a tárgyalók. A brit kereskedelmi kamara már szeptemberben arra figyelmeztetett, hogy komoly hiányosságok tapasztalhatók a kormány tájékoztatásában, a vállalatok nem tudják mi lesz a teendőjük, ha kiderül, hogy EU-brit megállapodás híján januártól a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) vámszabályai szerint kell folytatniuk a tevékenységüket.

Negyven év EU-tagság után sok brit exportőr ki van szolgáltatva uniós partnereinek vagy a nyersanyagok, alkatrészek beszerzése terén, vagy egyszerűen a kontinensre szállítja a termékeit, amit most még vámmentesen tehet. Az autógyártók a hírek szerint autókat és alkatrészeket halmoznak fel a raktáraikban arra számítva, hogy a megállapodás nélküli kemény brexit estén sokkal drágábban juthatnának hozzá ezekhez. A VW és a Honda nagy gyártóbázisokkal rendelkezik a szigetországban, amelyek EU-s exportra termelnek.

Football news:

Brother Chalova moved to the Serbian Subotica
Barcelona will not sign Garcia in the winter due to financial problems
Rodgers on the draw with Everton: It was unlucky that Leicester did not score the second goal
Ancelotti on 1-1 with Leicester: I don't remember Hames scoring with a right before
Andrea Pirlo: In my 1st season at Juve, we were behind Milan, but we took the title. Everything depends on us
The judge made two mistakes. De Gea was pushed and there was no foul on our cancelled-out goal. Solskjaer on the loss to Sheffield
Maguire on the defeat to Sheffield Wednesday: We gave the opponent two goals, we didn't play at the level we expected