Hungary

Százhúszmillió gyorstesztet különít el a WHO a szegényebb országok számára

Százhúszmillió koronavírus-gyorstesztet különítenek el a szegényebb országok számára az Egészségügyi Világszervezet (WHO) - közölte hétfőn Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, szervezet főigazgatója genfi sajtótájékoztatóján.

A gyorstesztek ára legfeljebb öt dollár (1500 forint) lehet. Ebben állapodott meg az Abbott és az SD Biosensor gyártócégek, valamint a Bill and Melinda Gates Alapítvány - tette hozzá a WHO főigazgatója. A teszteket hat hónapon belül bocsátják rendelkezésre.

A megállapodás értelmében a gyártócégek termelésük ötödét különítik el a rászoruló országok részére. Ugyanakkor a költségek töredékére van eddig fedezet. Az igényelt 600 millió dollárból eddig csak 50 millió gyűlt össze. Szakértők szerint ráadásul ha a szegényebb országok is olyan ütemben tesztelnek, mint a tehetős államok, akkor a 120 millió teszt alig két hétre lenne elegendő.

A gyors antitest-szűrés fél órán belül eredményt ad, míg a PCR tesztek hosszas és drága laboratóriumi vizsgálatokat igényelnek. Az antitestszűrés ezért ideális távol eső közösségben, illetve olyan helyzetekben, amikor feltételezhetően többen megfertőződhettek egy adott helyen.

Putyin beoltatja magát a vakcinájával

Szöuli tájékoztatás szerint Vlagyimir Putyin elnök be fogja oltatni magát. Ezt az orosz elnök dél-koreai hivatali partnerével, Mun Dzse Innel közölte hétfőn telefonon, amikor utóbbi látogatásra hívta akkorra, amikor a járványhelyzet "stabilizálódik". Elmegyek Koreába. Beoltatom magam az orosz vakcinával - jelentette ki Putyin a dél-koreai elnöki hivatalnak az orosz sajtó által ismertetett közleménye szerint, de nem mondta meg, hogy konkrétan melyik fejlesztés alatt álló készítményre gondolt.

"Minél gyorsabban tudjuk a Covid-19 betegséget azonosítani, annál hamarább tudjuk kezelni, illetve elkülöníteni a fertőzötteket és követni kapcsolataikat" - hangsúlyozta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz.

Michael Ryan, a WHO veszélyhelyzeti igazgatója hétfőn közölte, hogy a hivatalos globális járványadatok feltehetőleg alulbecsülik a valós helyzetet, így a pandémia halálos áldozatainak száma már jóval meghaladhatta az egymilliót.

33 millió igazolt koronavírus-fertőzöttnél tartunk világszinten

A világon 32 994 213 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 996 682, a gyógyultaké pedig 22 850 358 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint hétfő reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 32 749 934 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 992 991, a gyógyultaké pedig 22 615 767 volt.

"A jelenleg közölt adatok valószínűleg inkább alulbecsülik azok számát, akik elkapták a Covid-19-betegséget, illetve elhunytak a betegség következtében" - húzta alá Ryan.

A világon 33 213 739 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 999 202, a gyógyultaké pedig 22 972 682 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem hétfő esti adatai szerint.

(MTI)

Football news:

Real Madrid beat Barcelona by wins in full-time official matches-97 vs 96
Lampard on the episode with Maguire and Aspilicueta: a Clean penalty in favor of Chelsea
Solskjaer on the draw with Chelsea: Equal game. But I felt that if there is a winner, then Manchester United
Hans-Dieter flick: Bayern played great defense and didn't let Eintracht do much
Ajax with the score 13:0 beat Venlo. This is the biggest win in Eredivisie history
Messi doesn't score for Real Madrid after Ronaldo left for Juve. In the last Clasico before the transfer, they both scored
Sergio Ramos: Clean penalty, I was grabbed. It is unfair to judge the referee