Hungary
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Szijjártó: Magyarország nem érdekelt egy újabb hidegháború kialakulásában

Magyarország semmiképp nem érdekelt egy újabb hidegháború vagy akár csak egy újabb hidegháborús pszichózis kialakulásában, a problémákat párbeszéd útján kell megoldani Kelet és Nyugat között – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Rigában.

Szijjártó: Magyarország nem érdekelt egy újabb hidegháború kialakulásában

Fotó: Szijjártó Péter/Facebook

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a NATO külügyminiszteri értekezletére érkezvén hangsúlyozta, hogy "Magyarország közép-európai országként világosan megértette a történelem leckéjét", miszerint a térségnek "mindig az a jó, ha Nyugat és Kelet között értelmes és tiszteletteljes párbeszéd zajlik".

Mint közölte, ennek hiánya, a konfliktus mindig veszélyes helyzeteket szül Közép-Európa számára. A magyar kormány ezért minden olyan kezdeményezést támogat a NATO-ban és az Európai Unióban, amelyek célja újabb kommunikációs csatornák megnyitása Kelet és Nyugat között.

"Magyarország semmiképp sem érdekelt egy újabb hidegháború vagy akár csak egy újabb hidegháborús pszichózis kialakításában" – fogalmazott, hozzátéve, hogy ez súlyosan sértené hazánk nemzetbiztonsági érdekeit.

"A problémákat párbeszéd útján, a diplomáciai csatornákon keresztül kellene megoldani"

- mondta Szijjártó Péter, aki kiemelte, hogy Oroszországot ebben a régióban realitásként kell kezelni, és meg kell érteni, hogy Európában, különösen annak középső részén bizonyos kérdésekben együtt kell működni Moszkvával. Erre példaként említette az energiaellátást, amelynek terén az együttműködés hiánya szerinte rendkívül nehéz helyzetet eredményezne.

Forrás: MTI