Hungary

Szijjártó szerint nem az ő döntése alapján adnak el lélegeztetőgépeket

A külügyminiszter szerint Magyarország olyan helyzetben van, hogy tud segíteni más országoknak, azonban konkrét választ arra nem adott, hogy hány gépet szeretnének értékesíteni.

Valóban engedélyt kaptak a magyar nagykövetségek arra, hogy "ha helyben lélegeztetőgépet akarnak venni, vagy segítséget kérni, erről lehet tárgyalni" – erősítette meg ismét a hvg.hu információját Szijjártó Péter az ATV.hu-nak.

A külgazdasági és külügyminiszter azonban hozzátette, hogy az eladásokról való döntés nem az ő reszortja, az operatív törzsnek van hatásköre arra, hogy a tranzakciót engedélyezze, vagy tiltsa. Minden esetben, ha jön vételi szándék vagy segítségkérés, "becsatornázzuk az operatív törzshöz, és ők eldöntik, hogy az adásvétel, vagy a segítség mehet-e" – mondta.

Szijjártó szerint tavasszal vérre menő küzdelem folyt a lélegeztetőgépek beszerzéséért – ezzel magyarázták azt a kifejezetten furcsa piaci logikát, hogy minél többet vásárolt az ország, annál drágábban tudta csak megtenni. Azért döntöttek amellett, hogy annyi gépet hoznak be, amennyit csak tudnak, mert nem akarták viszontlátni a dél-európai országokból ismert viszonyokat. Olaszországban tavasszal beteltek az intenzív osztályok, az orvosoknak pedig elegendő gép hiányában dönteniük kellett arról, hogy kit fognak lélegeztetőgépre kötni, és kit nem. "Aki nem volt benne, annak fogalma sincs arról, az ellenzéknek, újságíróknak, hogy mi küzdelmeket kellett azért folytatni, hogy (...) a védekezéshez szükséges eszközöket behozzuk" – mondta Szijjártó.

Football news:

Modric on Real Madrid: We are missing just a little bit. We will get better and have a good season
Joel Matip: Atalanta is a threat to any team in Europe
Zidane on Real Madrid without Ramos: We must correct the statistics of games without him. We understand how difficult it will be
Pep Guardiola: Manchester City are not obsessed with the Champions League. We want to perform as well as possible
Lazio may sell Alberto due to criticism of the club. Juve, Inter and Everton are Interested in the midfielder
Messi is getting old. Barcelona must think about the future. That’O suggested Catalans sign Mbappe and Mukoko
Hans-Dieter flick: it can be very uncomfortable To play against Salzburg