Hungary

Szivároghat egy kínai atomerőmű, egyesek sugárveszélyt emlegetnek

A létesítmény Kínában található, az ottani illetékesek pedig tagadták, hogy bármilyen veszély lenne. Az erőmű résztulajdonosa, egy francia cég azonban állítja: a kínai hatóságok már megemelték sugárzással kapcsolatos egészségügyi határértéket.

A Kínában található Tajsan atomerőmű résztulajdonosa, a francia Framatome arra figyelmeztette az amerikai tisztviselőket, hogy a létesítmény szivároghat, ezért radiológiai (sugár)veszély állhat fenn. A francia cég azt is állítja, hogy a kínai hatóságok megemelték a sugárzással kapcsolatos egészségügyi határértéket, csak hogy ne kelljen bezárni az erőművet.

A francia fél azt is kérte az amerikai tisztviselőktől, hogy értékeljék ki a jelentést, a CNN-nek nyilatkozó, névtelen forrás azonban állította, hogy az amerikaiak már átnézték azt. A Biden-adminisztráció pedig nem talált arra utaló jeleket, hogy az üzemben úgynevezett “válságszintet” ért volna el a helyzet. Így szerintük sem a dolgozókra, sem a környéken élőkre nem jelent veszélyt az aktuális helyzet.

A CNN hozzáteszi: az nagyon szokatlan, hogy egy külföldi vállalat egyből az amerikai kormánytól kér segítséget. A portál egyébként kereste a kínai hatóságokat és az erőmű üzemeltetőjét is, de egyik sem reagált. Időközben a Tajsan honlapján megjelent egy közlemény, melyben arról tájékoztattak, hogy az erőműben és környezetében is minden rendben zajlik.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Football news:

Juventus does not want to extend the contract with Ronaldo because of the high salary. But this summer he will not leave
Khramtsov's gold is heroism: he fought at the Games with a broken arm. Victory of Maxim-in memory of mom
Kepa on the conflict with Sarri in the League Cup final: This is a huge misunderstanding. I didn't have an injury, I just wanted to buy time and help the team
Manchester United has agreed the transfer of Varane with Real Madrid for 41 million pounds, including bonuses
Newcastle want to sign Tuanzebe. Defender will leave Manchester United due to Varane's transfer
Former Juventus player Giovinco is close to moving to PAOK
Kepa pro Premier League: The hardest league for goalkeepers. But I quickly adapted