Hungary

Támogatás már van, balatonboglári lombkorona ösvény még nem lehet

Balatonboglár fideszes vezetésű önkormányzata 383 millió forintnyi állami támogatást kapott tavaly a várdombi magasösvény fejlesztésére, de egyelőre nem tud nekikezdeni a beruházásnak. A bíróság ugyanis kimondta, hogy előzetes környezeti hatásvizsgálat nélkül nem lehet lombkoronaösvényt építeni a természetvédelmi területen – tudta meg a 24.hu.

A Magyar Természetvédők Szövetsége megkeresésére az EMLA Egyesület támadta meg bíróságon a beruházást. A 24.hu-nak Kiss Csaba, az egyesület ügyvédje elmondta:

a Pécsi Törvényszék jogerős döntésével visszadobták a labdát az önkormányzatnak, amelynek ezután szakértőkkel kell megvizsgáltatnia a környezeti hatásokat.

A Somogy Megyei Kormányhivatal tavaly nyáron engedélyezte a lombkorona sétánynak és a kiegészítő elemeinek építését a védett területen. A hírportál szerint a Balaton-felvidéki Nemzeti Park egyik munkatársa kezdett magánakcióba, és ő értesítette a Magyar Természetvédők Szövetségét.

A tervek szerint az acélszerkezetes lombkoronasétány 15 darab tartóoszlopból állna, 240 méter hosszan húzódna, és 1,4 méter széles lenne, két végén fel- és lejáró lépcsőkkel.

A hírportál a kormányhivatal határozatára hivatkozva azt is írta: az oszlopok alapozása 8-10 méter mély, és maximum 30 centiméter átmérőjű, 50 centiméter vastag vasalt fejlemezzel összefogva.

Az állami szervek megállapították,

a beruházással a természeti terület jellege és használata is megváltozik, de olyan előírásokat tett, amelyek betartásával „elkerülhető”, illetve „mérsékelhető” lenne a használatból fakadó környezeti hatások.

A 24.hu arra is kitért, hogy az önkormányzat engedélyezési tervében az áll: a vázlattervet előzetesen egyeztették a Kaposvári Járási Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály Természetvédelmi Osztályával, és később helyszíni bejárást tartottak egy természetvédelmi szakügyintézővel, valamint a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársával. Az elhangzott javaslatok bekerültek a végleges tervbe.

Football news:

Pep about Champions League: When I see Bayern like in the match against Lazio, I do not consider Man City the favorite
Morata contracted a cytomegalovirus infection. The Juve striker fainted after the game with Porto
Prosecutors have reopened the case against Jerome Boateng for assaulting an ex-girlfriend in 2019. She died in February
Gian Piero Gasperini: I will not talk about the removal, or UEFA will disqualify me for 2 months
Zidane on the removal of the Broiler: I don't know if the penalty was excessive. The real world was not his best match, but the win
Ex-referee Iturralde on the removal of the Broiler: Borderline foul. It was possible to show both yellow and red
Gasperini on 0:1 with Real Madrid: You just need to win in Madrid. There is no need to speculate