Hungary

Telex: Díjazást ígér a kormány az orvosoknak, ha kínai vakcinával oltanak

Egy háziorvosoknak kiküldött körlevél alapján nagyon szeretnék, ha Sinopharmmal oltanák az embereket.

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Több budapesti háziorvosra hivatkozva írja a Telex, hogy a kormány oltási kampány indítana a kínai Sinopharm-vakcinával. A hétfő délután kiment levél azt kéri, keddig mérjék fel, hány embert tudnak beoltani vagy oltópontra irányítani, de a Sinopharmról szóló levélben arról is van szó, hogy állításuk szerint minden beadott oltásért díjazásban részesülnek. Ugyanilyen rész a szintén érkező új Pfizer-szállítmányokban nem szerepelt.

A háziorvosokat a Sára Botond, az oltási munkacsoport vezetője tájékoztatta róla, hogy április 25-én és 30-án nagy mennyiségű Sinopharm-oltóanyag érkezik Magyarországba, ezeknek pedig egy részét a háziorvosok kapják meg.

Úgy is hatásos lehet a kínai vakcina, ha az ellenanyagteszt negatív eredményt hoz

Szerbiában korcsoportokra lebontva elemzik az összes oltóanyag, így a Sinopharm hatékonyságát is, sőt országos vizsgálatra készülnek. Magyarországon a kormány nyilvános adatok nélkül állítja, hogy nem kell a harmadik dózist beadni. Az eddigi tapasztalatok alapján az oltóanyag hatékony, de előfordulhatnak esetek, amikor nem indult be az ellenanyag-termelés.

Szijjártó Péter külügyminiszter a mai napon jelentette be, hogy a 100 ezer második körös Szputnyik-vakcina után rengeteg kínai vakcina érkezik Magyarországra. Az amerikai engedélyezési okok miatt egyelőre 580 ezer dózis Janssen vakcina esett ki itthon az oltási tervből és ezért a magyar kormánynak sikerült 600 ezer dózisnyi Sinopharm vakcina szállítását előbbre hozatnia a kínaiakkal.

Football news:

Griezmann spoke with Hamilton and visited the Mercedes boxes at the Spanish Grand Prix
Barcelona feels that Neymar used it. He said that he wanted to return, but extended his contract with PSG (RAC1)
Aubameyang to the Arsenal fans: We wanted to give you something good. I am sorry that we could not
Atletico did not lose at the Camp Nou. Busquets' injury is the turning point of the match (and the championship race?)
Verratti injured his knee ligaments in PSG training. Participation in the Euro is still in question
Neymar's contract in one picture. Mbappe wants the same one
Manchester United would like to sign Bellingham in the summer, not Sancho. Borussia do not intend to sell Jude