Hungary

Tessék szépen kitalálni, melyik film munkacíme a trIXie!

Nem sokszor volt min meglepődnöm, ha egy vendéglátóipari egység mosdójába mentem, legutóbb talán az előző évezred végén szaladt fel a szemöldököm, amikor egy szekrény méretű ember elállta az ajtót, mert ott bent valami elszámolási ügy van, ezért azt ordította a várakozóknak, hogy "pisiljetek a kezetekbe".

Hát, Ceske Budajovicében – ahol a hétvégén az Index is futott egy félmaratont – semmi ilyesmi nem történt, mondjuk a söröző is civilizáltabb volt, mint a fenti történetben, de a mosdóban így is felszaladt a szemöldököm. Erre:

Igen, a Mézga család Maffiástól, Blökistől ott virít a kézszárító felett. Nem is egy magyar rajongó nyomott fel valami retrómatricát, a felirat ugyanis cseh. Sajnos valaki kicsit már lekapargatta, de jól látszik, hogy bizony a Mézga család a Vsetín jégkorongcsapatának szurkol. 

Mézgáék keresve sem találhattak volna jobb klubot: története alapján a Vsetínnek egykor három tengere volt, rettegték a legnagyobbak is, de aztán majdnem megsemmisült, és ma is megvan ugyan, de régi fényét már nem nyeri vissza.

Az 1905-ben Vsetín Sportovní Klubként indult, de sok névváltozáson átesett csapat a cseh élvonal legeredményesebbje: hatszor nyerte meg az Extraligát, méghozzá ebből ötször zsinórban, 1995-1999 között, aztán 2000-ben becsúszott egy csúfos második hely a 2001-es újabb bajnoki győzelem előtt. Aztán jött Mohács, a zöld-sárgák megtörtek, pénzügyi gondok miatt 2007-ben már nem is indultak, aztán újraalakultak, most a másodosztályban játszanak, VHK Vsetín néven, az újabb bajnoki cím reménye nélkül.

Kutattam a matricát, de máshol nem bukkantam a nyomára. Mézgáék jelenléte Csehországban egyébként annyira nem is meglepő, nagy karriert futott be a sorozat annak idején, sőt, három éve Prágában Aladárék kalandjai nyomán egy musicalt is színpadra vittek, a beszámolók szerint nagy sikere volt.

Football news:

Lampard on 3-0 with Watford: a dry Win at home, three goals scored-Chelsea played very well
Pulisic on 3-0 with Watford: Chelsea needed this win. We are confident that we can get into the top 4
Rebic scored 9 goals for Milan in 11 Serie A matches
Mikel Arteta: getting Arsenal into the Champions League seemed impossible a few weeks ago
Бав Bayern won the gold double in Germany for the 13th time
Neuer provided an assist in the German Cup final with Bayer
Sarri about 4:1 with Torino: Juve had a false sense of security after a couple of goals