Hungary

Több mint 87 ezer kutatás készült az új koronavírusról

Több mint 87 ezer tudományos kutatást tettek közzé világszerte tudósok az új koronavírusról a járvány kezdete és 2020 októbere között egy amerikai-kínai elemzés szerint.

A járvány fontossága ellenére még az elemzést készítő kutatókat is meglepte a tudományos kutatások és más közlemények hatalmas száma ilyen rövid idő alatt.

Elképesztő a publikációk száma, a tudomány történelmében valószínűleg példa nélküli. A világ szinte valamennyi tudományos közössége ennek a kérdésnek szentelte figyelmét

– idézte Caroline Wagnert, az elemzés egyik vezetőjét az Ohiói Állami Egyetem közleménye.

Caroline Wagner

Caroline Wagner

Wagner a kínai Csöcsiangi Egyetem és a Hawaii Egyetem kutatóival készítette az elemzést, amely a Scientometrics című tudományos folyóiratban jelent meg.

Számos tudományos adatbázist tekintettek át a koronavírussal kapcsolatos közlemények, cikkek után kutatva, és kimutatták, hogy 4875 cikket tettek közzé a kérdésről 2020 január és április közepe között. Ez 44 013-ra növekedett július közepére és 87 515-re október elejére.

Wagner összehasonlította a koronavírusról szóló kutatásokat a nanotudományoknak szentelt figyelemmel, amely az egyik leginkább kutatott területté vált az 1990-es években. Utóbbi terén 19 év telt el, amíg négyezerről 90 ezerre nőtt a tudományos cikkek száma.

A koronavírus-kutatás ezt a szintet mintegy öt hónap alatt érte el

– hívta fel a figyelmet a kutató.

A járvány kezdetén Kínában született a legtöbb publikáció, az összes koronavírusról szóló tudományos kutatás 47 százaléka január 1. és április 8. között kínai volt, ez azonban visszaesett 16 százalékra július 13. és október 5. között.

Az amerikai tudósok a koronavírus-kutatások 23 százalékában vettek részt a járvány kezdetén, és a július-októberi időszakban ez az arány 33 százalékra nőtt.

Bár új együttműködések születettek a világ tudósai között a járvány kezdetén, ezek aránya később csökkent, részben gyakorlati okból: az utazási tilalmak meghiúsították, hogy a kutatók személyesen találkozzanak. Wagner úgy vélte, hogy politikai okok is állhatnak ugyanakkor mögötte, különösen az amerikai-kínai együttműködésben.

Football news:

Pep on City spending: Manchester United always won because they spent more than others. Barcelona and Real Madrid-too
Pele: Mbappe can be my successor. I see myself in his game
Jurgen Klopp: I don't want a player who wants to leave if we don't qualify for the Champions League
PSG has reached the 100 million subscribers mark on social media
Fiorentina may invite Gattuso in the summer. The parties have already been contacted
In 2021, Spartak does not win two matches in a row, Krasnodar-in general 4! Whose series of failures will be Interrupted?
Dortmund coach Terzic: The matches against Bayern showed that we are closer to them