Hungary

Történelmi jelentőségű sajtópert nyert Szabó Tímea a Magyar Nemzet ellen

A Párbeszéd társelnöke és frakcióvezetője még a kedden jelentette be Facebook-oldalán, hogy a Fővárosi Törvényszék első fokú ítéletében megállapította, Szabó Tímea emberi méltósághoz és a jó hírnévhez való jogait megsértette a Magyar Nemzet, illetve az azt tulajdonló Mediaworks Hungary.

Az eleve álnéven publikált „Zummer Fülöp” nevű szerző a közszereplőkre vonatkozó, megengedő törvényt is megsértve a politikusnőt „tudományos” jellemzés cím alatt biológiai fegyvernek minősülő kullancsként ábrázolta. Szabó Tímea szerint az írás a legsötétebb náci idők propagandáit idézi, ami emberi mivoltában akarja megsemmisíteni. 

Az ilyen öncélú, az emberi minőséget támadó, gyalázkodó kijelentések kívül esnek a közéleti vita jogilag védett körén.

A bíróság a politikus vádjainak helyt adva kötelezte a jogsértő írást publikáló Magyar Nemzetet, hogy jól látható módon tegye közzé 24 órán keresztül mind az online, mind a nyomtatott felületén, hogy megsértették Szabó Tímea személyiségi jogait.

Emellett, a magyar sajtóperek történetében először, a bíróság kötelezte a magyar Nemzetet az online cikk végleges eltávolítására.

Mindezen felül kártérítés gyanánt 1,3 millió forint is ki kell fizetnie a Médiaworksnek.

A gyalázkodó szöveg áprilisban jelent meg a Magyar Nemzet hasábjain, azután, hogy a politikus országgyűlési felszólalását  tapsba fojtották a kormánypárti képviselők Kövér László házelnök támogatásával, amikor a koronavírus elleni védőfelszerelésekről szeretett volna kérdést intézni az Orbán-kormányhoz. Szabó Tímea ekkor először az Origo ellen indított sajtó- és személyiségi jogi pert, mivel hamisan állították be felszólalását úgy, mintha ellenezné a határon túli magyarok ellátását védőfelszereléssel. Ennek nyomán jelent meg a jogsértő cikk, amely ellen női ellenzéki képviselők azonnal tiltakozni kezdtek.

Football news:

Instagram instagram post: Cavani can be banned for 3 matches for saying Negrito
Roy Keane: Tottenham's Players are not good enough to take the title
Maradona's Doctor: There was no medical error. I did everything I could
Milan will discuss the future of Braim Diaz with Real Madrid in the coming months
Goodbye, Dad Buba Diop. Thanks to you, I lived the most memorable tournament of my childhood
Nuno about 2:1 with Arsenal: We played amazing, very proud. Jimenez recovered
Arsenal scored 13 points in 10 opening matches - the worst result in 39 years