Hungary
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Tovább csökken a Fidesz támogatottsága – derül ki az IDEA kutatásából

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2022. július 27. – augusztus 7. között vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével – írja a 24.hu.

Tovább csökken a Fidesz támogatottsága – derül ki az IDEA kutatásábólFotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök Karl Nehammer osztrák kancellárral közösen tartott sajtótájékoztatóján Bécsben 2022. július 28-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor és régió tekintetében. Az 1800 fős minta hibahatára két-három százalék.

Az IDEA Intézet legújabb kutatásából az derül ki, hogy

a Fidesz fokozatosan veszít támogatottságából, de a tábor kohéziója nem repedt meg.

A párt teljes népességen belül mért támogatottsága két százalékponttal alacsonyabb (37-ről 35 százalékra), mint július legelején, amivel párhuzamosan a bizonytalanok, a pártpreferenciájukat titkolók, valamint a passzív szavazók tömbje 3 százalékponttal emelkedett – írja a 24.hu.

Összességében ez azt jelenti, hogy

a kormánypárt támogatottsága 2022. májusához képest, amikor az IDEA Intézet által valaha mért legmagasabb szinten állt (43 százalék), 8 százalékponttal csökkent (35 százalék), ami bőven hibahatáron túli változás.

A Fidesz támogatottsága most tért vissza a 2022-es választási kampányt megelőző, 2021. decemberi szintre, ráadásul a biztos szavazók körében is három százalékpontos csökkenés tapasztalható, ez a mutató 54-ről 51 százalékra esett vissza.