Hungary

Trump vadiúj egészségügyet, Biden Bidencare-t akar

GettyImages-465213666

Mi a hosszú élet titka Amerikában? A jelek szerint a végeláthatatlan vita az Obamacare-ről. Tíz év telt már el az előző elnök nevéhez fűződő egészségbiztosítási reform óta, de a washingtoni politika sem lenyelni, sem kiköpni nem tudja a következményeit. Ez felmerült a választási kampányban is. Két hét múlva a legfelsőbb bíróság porolja le a dossziét.

Nem biztos ugyan, hogy Barack Obama igazat mondott, de sokakat érintettek meg a szavai. 

Amikor anyám daganatos lett, a biztosítótársaságok előjöttek azzal: talán már korábban is fennállt a betegsége. Azt állították, talán már azelőtt diagnosztizálhatták, hogy megkötötte a biztosítási szerződést 

– mondta az előző elnök még 2009-ben. Éppen az anyja esetében vitatják ugyan a sztori hitelességét, de 

tízből hat amerikai állítja: az ő családjában is ismert az előzetes betegségek problémája  

Az Obamacare néven ismert 2010-es átfogó egészségbiztosítási reform – polgári nevén a Megfizethető Ellátás Törvénye – több mint 20 millió embert juttatott biztosításhoz abból a 48 millióból, aki nem rendelkezett ilyennel. 

De nem világos, hogy milyen veszteségekkel: ezt a mai napig vitatják Amerikában, ahol 

Az Obamacare-ről folytatott vitában olyan kérdések nem egyértelműek, mint hogy 

Ezeken Donald Trump már 2016-ban elvitatkozott akkori választási ellenfelével, Hillary Clintonnal, ahogyan a mostanival, Joe Bidennel is. 

Véget akarok vetni az Obamacare-nek, elő akarok jönni egy vadiúj, csodálatos egészségügyi ellátással 

– mondta múlt heti vitájukon Trump, megerősítve: nem engedi meg, hogy a polgárokat biztosítás megkötésére lehessen kötelezni. Eddig sem engedte ugyan, de átfogó alternatív tervvel sem állt elő: Trump és Biden is mazsolázgatnak az egészségbiztosítás kinek-kinek tetsző elemei közül. 

Az Obamacare pedig két hét múlva a legfelsőbb bíróság asztalára kerül, márpedig e héttől a talárosok között 6:3 arányban vannak a konzervatívok, miután Trump legutóbbi főbírójelöltjét, Amy Coney Barrettet is a testület tagjává választották. 

Megosztó ügyek 

Ez azért fontos, mert – mint annyi más minden – az egészségbiztosítás is pártpolitikai szimpátia mentén osztja meg az amerikaiakat. Nagyon leegyszerűsítve:

A REPUBLIKÁNUSOK AZ EGYÉNI FELELŐSSÉG- ÉS KOCKÁZATVÁLLALÁST, A DEMOKRATÁK A KOCKÁZATKÖZÖSSÉGBEN VALÓ RÉSZVÉTELT, A KÖZÖSSÉGI FELELŐSSÉGVÁLLALÁST PÁRTOLJÁK .

Trump egészségpolitikájában a megkérdezett amerikaiak jobban bíznak, mint Bidenében (aki általában is 7,1 százalékponttal vezet jelenleg, szűk egy héttel a választás előtt az elnökkel szemben). 

Biden a tévévitában egyenesen arról beszélt: a saját nevéhez kötné az Obamacare-t, és Bidencare-re szabná át. 

MÉGPEDIG AZZAL, HOGY BEVEZETNÉ: A MAGÁNBIZTOSÍTÓK ÁLLAMI VERSENYTÁRSAT KAPJANAK.

Egy friss felmérés szerint

Fő szabályként: minél balosabb valaki Amerikában, annál jobban pártolja az „európai típusú” egészségbiztosítást. Biden nem támogatja a szélsőbalos Bernie Sanders tervét, az általános egészségbiztosítást, ahogyan visszatáncolt attól alelnökjelöltje, Kamala Harris is. 

(Borítókép: A megfizethető ellátási törvény támogatói az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága előtt gyűlnek össze egy 2015. március 4-i washingtoni tüntetésen. Fotó: Alex Wong / Getty Images Hungary)

Football news:

Tebas on Messi: I Want to see Leo in La Liga as well as Mourinho, Pep, Klopp, Ronaldo
Farewell to Maradona in Argentina: there were only relatives, buried next to their parents
Maradona was buried near Buenos Aires next to his parents
Mourinho on Maradona: We can find his football on Google, but we won't find Diego there. I miss him
Fabio Capello: against such a mediocre Real Madrid, Inter could have played better
Ibrahimovic met with the Swedish national team coach in Milan
Тот Tottenham midfielder Winks scored from 49 yards. This is the 3rd result in the Europa League, all - in this draw