Hungary

Tüntetnek Katalóniában a függetlenségpárti elnök elítélése miatt

Quim Torra katalán elnököt a spanyol legfelsőbb bíróság másfél évre eltiltotta közhivatal betöltésétől, emellett harmincezer eurós (10,9 millió forint) pénzbüntetést is fizetnie kell. A katalán függetlenségi politikust azért ítélték el, mert nem tett eleget a központi választási bizottság (JEC) utasításának a 2019-es tavaszi parlamenti választásokat megelőzően, és többszöri felszólítás ellenére sem távolíttatta el a középületekről a politikai szimbólumokat a kampányidőszakban.

A választási bizottság szerint a sárga szalagok és transzparensek kihelyezésével, amelyek a 2017-ben bebörtönzött katalán függetlenségi vezetők támogatását jelképezték, az elnök megsértette a közintézményekre vonatkozó politikai semlegesség elvét

A katalán elnököt tavaly decemberben marasztalta el az ügyben a katalán felsőbíróság, ezzel szemben a politikus fellebbezést nyújtott be. A legfelsőbb bíróság ezt a határozatot hagyta most helyben a bírói testület egyhangú döntésével – adta hírül az MTI.

Az ítélet megállapítása szerint Quim Torra „határozottan, ismételten, makacsul” ellenállt a választási bizottság által hozott törvényes rendelkezés betartásának.

Quim Torra távozása után eddigi helyettese, Pére Aragonés veszi át ideiglenesen az immár csökkentett hatáskörű kormány irányítását, amíg a parlament új elnököt választ, vagy előrehozott választásokat rendeznek az autonóm tartományban.

Az elszakadáspárti politikus védője korábban arról is beszélt, hogy kedvezőtlen ítélet esetén készek elmenni az Európai Bíróságra is. A katalán függetlenségpárti szimpatizánsok estére tüntetéseket szerveznek szerte Katalóniában, hogy így tiltakozzanak a legfelsőbb bíróság döntése ellen.

Football news:

Real Madrid beat Barcelona by wins in full-time official matches-97 vs 96
Lampard on the episode with Maguire and Aspilicueta: a Clean penalty in favor of Chelsea
Solskjaer on the draw with Chelsea: Equal game. But I felt that if there is a winner, then Manchester United
Hans-Dieter flick: Bayern played great defense and didn't let Eintracht do much
Ajax with the score 13:0 beat Venlo. This is the biggest win in Eredivisie history
Messi doesn't score for Real Madrid after Ronaldo left for Juve. In the last Clasico before the transfer, they both scored
Sergio Ramos: Clean penalty, I was grabbed. It is unfair to judge the referee