Hungary

Új módszerrel verik át a nyugdíjasokat

A családtagok, jellemzően unokák nevében, balesetre hivatkozva csalják ki a nyugdíjas nagyszülők pénzét az unokázós csalók, akik mostanában új módszerrel próbálkoznak - írja a szabadeuropa.hu.

Az idősek átverésére többféle sztorit, rendőrségi nyelven legendát használnak a csalók. Ezek egyike az unokázás, amikor telefonon, az unoka nevében pénzt kérnek a nagyszülőtől, azzal fenyegetőzve, hogy a pénz átadása nélkül a családtag nagy veszélybe kerül. Szokásos átverés még, amikor közműszolgáltatók munkatársainak adják ki magukat a csalók, felújítást, redőnyözést, csatornakészítést vagy hasonlót vállalnak, vagy rosszullétre hivatkozva akarnak bemenni a lakásba gy pohár vízért - sorolja a portál a csalók módszereit.

Részben ide tartozik az is, amikor százezrekért adnak el olyan tárgyakat, csodamatracot, varázsvizet vagy mondjuk rák elleni gyógyfőzetet, amire az idős embernek nincs szüksége.

A rendőrök szerint tévhit, hogy az unokázók nyomoznak a család után. Ellenkezőleg, ezek a bűnözők jellemzően nem célzottan próbálkoznak, egyszerűen a telefonkönyvből véletlenszerűen kiválasztott hideg hívással felhívnak naponta több tucat embert, aztán akinél kicsit is működni látszik az átverés, a hívott fél elhiszi sztorit, akkor azt erőltetik jobban.

Ha pedig sikerül valakire érdemben ráijeszteni, akkor onnantól már a hívott fél is sokat elárulhat véletlenül.

Az unokázós csalásoknak a lezárások sem szabtak gátat, igaz, a rendőrség szerint egyre csökkenő az ilyen esetek száma, ugyanakkor egy új módszer megjelenésére is figyelmeztetnek.

A klasszikus unokázós csaló futárt küldött a nagyszülőhöz a pénzért, az új módszernél már magát a sértettet küldik el olyan csomag- és pénzküldő helyekre, ahonnan a sértett a pénzét, értékeit elküldheti az elkövető által megadott külföldi címre.

A rendőrök szerint fontos, hogy az ilyen típusú csalások menetét minél több ember ismerje meg, úgy kisebb eséllyel válnak áldozattá.

Football news:

Hans-Dieter flick: I Hope Alaba will sign a contract with Bayern. Our club is one of the best in the world
Diego Maradona: Messi gave Barca everything, brought them to the top. He was not treated the way he deserved
Federico Chiesa: I hope to leave my mark in Juve. We will achieve great results
The Coach Of Benfica: I don't want us to look like the current Barcelona, it has nothing
Guardiola on returning to Barca: I'm happy at Manchester City. I hope to stay here
Fabinho will not play with West ham due to injury
Ronald Koeman: Maradona was the best in his time. Now the best Messi