Hungary

Uniós támogatást kapott balatoni borászatára a fideszes képviselő cége

Szatmáry Kristóf fideszes országgyűlési képviselő a budapesti földutak leaszfaltozásáért felelős miniszteri biztos is. A nyolc szobás panzió akár már ősszel megnyithat.

Szatmáry Kristóf fideszes országgyűlési képviselő, a budapesti földutak leaszfaltozásáért felelős miniszteri biztos borászati cége 127,6 millió forint európai uniós támogatást kapott a kormánytól, hogy badacsonytomaji birtokán borászati épületet és panziót alakítson ki, írja az Átlátszó.

Szatmáry 2016-ban vásárolt Badacsonytomaj külterületén egy 1,3 hektáros birtokot, ide van bejegyezve a 2014-ben alapított borászati cége, a Nimfeum Kft. is. Az ingatlan nem sokkal a vásárlás után egy telekösszevonással 1,5 hektárosra nőtt, a Nimfeum Kft. pedig egy nagy beruházásba kezdett rajta.

Szatmáry borászati cégének 2018-ban 49,6 millió forint EU-s támogatást adott a kormány a badacsonytomaji panzió építésére. Az uniós támogatások kormányzati keresője szerint a projekt összköltsége 118 millió forint, ám az állami honlapon semmilyen egyéb információ nem található róla, viszont a támogatásnyilvántartás szerint a Nimfeum Kft. 2017-ben is kapott uniós támogatást: akkor 77,9 millió forintot ítéltek meg neki borászati üzem kialakítására, így már közel 130 millió forint európai uniós támogatást kapott a képviselő a kormánytól a panzióra. A palyazat.gov.hu szerint a projekt összköltsége 155,9 millió forint, de a panzióhoz hasonlóan erről a beruházásról sem olvashatók részletek.

Szatmáry az Átlátszónak azt írta, hogy a beruházás összköltsége 269,6 millió forint, melyet saját tőkéből, hitelből, befektetői kölcsönökből és az uniós támogatásból finanszíroznak.

A kivitelezés azonban mostanáig sem készült el teljesen: az Átlátszó július eleji látogatása idején még dolgoztak a munkások az épületek környékén. Légifelvételeik szerint a tervekben szereplő kertészeti munkák még nem történtek meg. Szatmáry azt mondta, jelenleg a közbeszerzésen kívüli utó- és tereprendezési munkálatok folynak a területen, és reményeik szerint ősszel megnyithatják a 8 szobás panziót.

A 2019-es mérlegadatok hiányában nem világos, hogy az EU-támogatás mellett miből finanszírozzák Szatmáryék a többszázmillió forintos badacsonytomaji projektet. A Nimfeum 2018-as kiegészítő mellékletében ugyan az olvasható, hogy 80 millió forintot kapott kölcsön a beruházáshoz egy meg nem nevezett vállalkozástól, de ez is kevésnek tűnik a borászat és a panzió kivitelezéséhez. Ezen kívül viszont ebben a dokumentumban hosszú lejáratú kötelezettségként csak az alapítótól (vagyis Szatmárytól) kapott 16,5 millió forintos kölcsön szerepel.

Football news:

Lille acquired 20-year-old forward David from Gent. He is the best sniper of the CONCACAF Cup
Rummenigge on Tiago's departure: If someone offers a fair amount for him, we will work
Juve can offer Arsenal for Lacazette Douglas Costa
Gasperini on Neymar: One of the world's strongest players. He will create problems for any opponent
Tuchel on crutches went to the Champions League match with Atalanta
Chelsea want to sign Ajax defender Tagliafico. He is seen as an alternative to Chilwell
Tottenham signed the midfielder Højbjerg and sold to Southampton Walker-Peters