Hungary

Valter Attila továbbra is szenzációsan szerepel a Giro d'Italián

Valter Attila az esélyesekkel együtt célba érve megőrizte az összetettben élen állónak járó rózsaszín és a legjobb 25 éven aluli versenyzőt illető fehér trikót a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny nyolcadik, szombati szakaszán.

Valter Attila továbbra is szenzációsan szerepel a Giro d'Italián

A Foggia és Guardia Sanframondi közötti 170 kilométeres etapon egy második kategóriás hegy után a célba egy negyedik kategóriás emelkedő vezetett. A szakasz elején az oldalszél és a nagy tempó okozott nehézséget, egy ízben a rózsaszín trikós Valter a szakadás után a második csoportban volt, ám csapata segítségével kezelte a helyzetet, és felzárkózott. A mezőny 70 kilométer, a kilencfős szökés kialakulása után nyugodott meg, a Groupama-FDJ által vezetett karaván nyolc percre is elengedte az élcsoportot, mivel abban nem volt olyan versenyző, aki összetettben jól állt volna.

A főmezőny nyugodtan tekert az utolsó rövid, ám meredek kaptató lábáig, akkor viszont a nagy esélyesek fokozták a tempót, a segítő nélkül maradó Valter viszont annak ellenére sem szakadt le, hogy egy bukásnál majdnem elsodorták a szerencsétlenül járt versenyzőtársai. A 26 főre redukálodott üldözők végül a győztes után 4:48 perccel értek célba.

A szakaszgyőzelmet a kilencfős szökevénycsoportból a francia Victor Lafay szerezte meg, a 22 éves Valter 4:48 perc hátránnyal a 29. helyen ért célba. A Groupama-FDJ magyar bringásának előnye továbbra is 11 másodperc a belga Remco Evenepoel és 16 a Tour de France-győztes kolumbiai Egan Bernal előtt. A rózsaszín trikó 90 éves történetében Valter a 166. versenyző, aki legalább háromszor magára ölthette a legendás mezt.

A mezőny másik magyar tagja, Dina Márton 118. lett 11:14 perces hátránnyal, összetettben pedig négy pozíciót rontva a 91. helyről várja a folytatást 46:42 perccel lemaradva honfitársától.

A szombati szakasz krónikájához tartozik, hogy a pontversenyt vezető ausztrál Caleb Ewan két etapsiker után térdfájdalmai miatt feladta a versenyt, így a ciklámen trikót a belga Tim Merlier vette át.

Vasárnap Valternek még nehezebb dolga lesz, hogy megvédje a legendás Maglia Rosát, mivel két második és egy harmadik kategóriás emelkedő után egy első kategóriás hegytetőn lesz a befutó.

Eredmények:

8. szakasz, Foggia-Guardia Sanframondi, 170 km:

2. Francesco Gavazzi (olasz, EOLO-Kometa) 36 mp hátrány

3. Nikias Arndt (német, DSM) 37 mp h.

Az összetett élcsoportja:

2. Remco Evenepoel (belga, Deceuninck – Quick-Step) 11 mp hátrány

3. Egan Bernal (kolumbiai, INEOS Grenadiers) 16 mp h.

Vasárnap a Castel di Sangro és Campo Felice közötti 158 kilométer megtétele és hegyi befutó vár a mezőnyre, amely 3479,9 kilométert teker, amíg május 30-án célba ér Milánóban.

Forrás: MTI

Fotó: MTI/Komka Péter

Football news:

Mancini's Italy have 30 consecutive games without defeat. This is a repeat of the record of the national team
37-year-old Pandev will finish his career in the national team of North Macedonia after Euro 2020
Do you know why there are names on the T-shirts of the Turkish national team? Surnames in the country appeared later than football - only in 1934
The first direct red card at Euro 2020 is shown to Wales defender Ampadu for a foul on Bernardeschi
UEFA may fine the German Football Union for Neuer's LGBT armband
Griezmann on Benzema: He's a big help to France. There are moments - and this is the main thing
5 Italian players did not kneel before the match with Wales