Hungary

Van egy terület Magyarországon, ahol ritka a nettó 600 ezer alatti fizetés

Kifizetődő informatikusnak lenni Magyarországon, ugyanis még a junior kategóriás dolgozók is több százezer forintot visznek haza.

Még mindig tartja magát a mondás, hogy informatikusként nagyon jól lehet keresni – ehhez pedig nem feltétlenül kell külföldre költözni, amit a legfrissebb adatok is igazolnak. A témában végzett új (online) kutatást a No Fluff Jobs állásportál végezte. A válaszok alapján

a szenior tudású IT-specialisták 40 százaléka nyilatkozott úgy, hogy keresetük a nettó 600 és 899 ezres fizetési sávban mozog.

20 százalékuk 900 ezer és 1,2 millió forint közötti összeget vihet haza havonta, 9 százalékuk havi fizetése pedig az 1,2 milliót is meghaladja. A mediorok 66 százaléka, míg a juniorok 55 százaléka nettó 300 és 599 ezer forint között keres, utóbbi csoport 44 százaléka 100 és 299 ezer forint között jelölte meg a fizetését. A konkrét összegeket onnan tudni, hogy az állásportál kötelezővé teszi a hirdetőknek a fizetési sáv megadását is. Így pontosan tudni, milyen lehetőségek várnak egy-egy jelentkezőre.

Az adatok alapján munkavállalók 86,5 százaléka alkalmazotti státuszban dolgozik, 10 százalékuk vállalkozói szerződésben foglaltak szerint. Az egyre fontosabbá váló projektalapú foglalkoztatás azonban a kitöltők mindössze 1 százalékát érinti. A válaszadók többsége 15-15 százalékban full-stack fejlesztéssel (jellemzően Java vagy C# nyelven, webes keretrendszerek használatával), valamint backenddel (azaz a szerveroldali munkával) foglalkozik.

A beküldött válaszok alapján a harmadik leggyakoribb terület a product és project management volt 12,5 százalékkal. Érdekesség, hogy a megkérdezett informatikusok csupán 1 százalékának szakterülete a mesterséges intelligencia. A kérdőívet kitöltők több mint fele senior volt, harmaduk medior, a legkisebb csoportot juniorok és gyakornokok tették ki. Az informatikus szakma régóta az egyik legjövedelmezőbb hivatásként van számontartva, melyet a kutatás eredményei is alátámasztanak – írták.

Az IT-cégek kínálta előnyök között leggyakrabban a rugalmas munkaidő, a home office lehetősége és a modern irodai környezet szerepel.

A HO a koronavírus-járvány kitörése előtt is kiemelt igény volt a munkavállalók részéről, de 2020-ban ez még inkább felértékelődött.

Az informatikusok munkahelyükkel szemben támasztott igényei a szenioritás függvényében meglehetősen eltérőek: míg a pályakezdők számára fontos tényező a képzések lehetősége, a pihenőszoba megléte, az ingyen kávé és üdítő, addig a medior és senior szakemberek számára a rugalmas munkaidő, a lapos szervezeti hierarchia, a magán-egészségbiztosítás, a céges autó és parkolási támogatás válik egyre inkább meghatározóvá.

A közlemény szerint a felmérés egyértelműen rámutatott, hogy a hazai IT-szféra Budapesten centralizálódik: a megkérdezettek közel 81 százaléka a fővárosban dolgozik. A fennmaradó 19 százalék jelentős része Szegedre, Debrecenbe, Miskolcra és Székesfehérvárra összpontosul.

Football news:

Ajax overloaded the young Williams and was sharper before Onana's mistake. Liverpool were helped by Klopp's original half-time decisions
Messi was fined 600 euros for a shirt in memory of Maradona, Barca-350 euros
Zidane will not be sacked. Real Madrid have full confidence in him (As)
Zidane's future at Real Madrid is in question. The coach is not as confident as before (Marca)
Marcel Villas-Boas has snapped a record 13-game losing streak in the Champions League. And for the first time I scored in this draw
Queiroz dismissed as coach of the national team of Colombia
Klopp on goalkeeper Kelleher's game with Ajax: Top, top, top, top