Hungary

„Vicceltem” – mondta Mark Zuckerberg arról, hogy megvenné a Google-t

Az amerikai kongresszus trösztellenes bizottságának egyik tagja egy 2012-es e-maillel szembesítette Mark Zuckerberget. A Facebook-vezér az Instagram felvásárlása kapcsán írt arról, hogy egyszer a Google-t is meg lehetne szerezni.

A múlt hét során az amerikai kongresszus elé idézték a techvilág négy leghatalmasabb vezetőjét: Jeff Bezost (Amazon), Tim Cookot (Apple), Mark Zuckerberget (Facebook) és Sundar Pichait (Google). A meghallgatást azért rendelte el a trösztellenes bizottság, mert úgy látják, a négy vállalat mostanra akkorára nőtte ki magát, hogy lényegében nem hagynak levegőt maguk körül a konkurenciának.

Az esemény egyik legpikánsabb része az volt, amikor a bizottság tagjai Mark Zuckerberget szembesítették egy általa írt e-maillel. A levél még 2012-ben íródott, abban az időben, amikor a Facebook megvette az Instagramot és a WhatsAppot. Az Instagrammal kapcsolatos megállapodást Zuckerberg egy dolgozóknak szánt e-mailben jelentette be, amire az egyik mérnök csak annyit írt válaszul: szép volt. Az igazán érdekes rész azonban csak ezután következett.

Mark Zuckerberg ugyanis válaszolt neki, azt írva: lényegében bármelyik startupot meg tudják venni, és egyszer a jövőben a Google-re is sor kerülhet.

©

A meghallgatás egyik demokrata tagja, Joe Neguse erről a levélről faggatta a Facebook vezérét. Arról érdeklődött, emlékszik-e egyáltalán rá, és arra, hogy mit válaszolt. Mark Zuckerberg azt mondta, nem rémlik már neki ez a kijelentés, de szerinte így meghallgatva egy viccnek tűnik az egész. Ez a magyarázat akár hihető is lehetne, ám az, hogy ezt épp az Instagram felvásárlása kapcsán írta, már egészen érdekessé teszi a dolgot.

Neguse ugyanígy látta a helyzetet: szerinte Zuckerberg komolyan gondolta, hogy megvenné a Google-t. Hogy ez sikerülhetett volna-e neki, az már más kérdés, az egyesülést ugyanis vélhetően nem engedélyezték volna, mondván, a két óriáscég így olyan befolyásra tenne szert, ami elképzelhetetlenül nagy hatalmat adna nekik a piacon.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Football news:

Sudden humiliation of the best team in Europe: Bayern flew away from Hoffenheim - 1:4. Lost for the first time in 10 months
Fati graced Koeman's Barca debut: he scored a double, earned a penalty - secured the rout
I saw Vardy's second hat-trick against city and made Rhodri mad. And Maddison remembered the doctor who died of cancer
Suarez broke into Atletico: made three goals in 20 minutes (double and assist), admired Simeone and rival Costa
Barcelona's Interest in Isak Increased after Koeman's appointment. Larsson has a high opinion of the player (Mundo Seportivo)
Manuel Pellegrini: When you play against Real Madrid and var, it's too much
PSV and Porto are Interested in Barcelona midfielder PUC. He doesn't want to leave the club