Hungary

Vidnyánszky nem javasolta Berettyán Nándornak, hogy vállalja a Karinthy Színház igazgatását

Azt mondja, azért nem, mert "nagyon szereti ezt a gyereket, tehetségesnek tartja és féltette".

Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.

Rövid interjút adott az Indexnek Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színház évadismertető sajtótájékoztatója után, amelyben a koronavírus utáni színházi nyitásról, az Színház- és Filmművészeti Egyetemről, (SZFE) illetve a Karinthy Színház élére frissen kinevezett Berettyán Nándorról is beszélt.

Arról, hogy milyen tapasztalatai vannak az SZFE nemrég indult felvételijéről, Vidnyánszky elmondta: ő rendezőkkel foglalkozott eddig, mivel rendezőosztályt indít, de a harmadrostánál a színészekhez is becsatlakozik. „Úgy gondolom, az én osztályom meglesz, eddig a mintegy kilencvenegynéhány jelentkezőből tízen maradtak, közülük fogjuk kiválasztani a végső négyet” – mondta.

A Nemzeti Színház igazgatójától, és az SZFE-t fenntartó alapítvány kuratóriumának elnökétől azt is megkérdezték, van-e olyan tanár, akit sajnál, hogy távozott és nem fog tanítani. Erre úgy reagált,

nem ő küldte el őket, ők álltak fel. Nem az ő döntése volt, tehát nem az a kérdés, hogy ő sajnálja-e vagy sem,

de az újból feltett kérdésre, hogy van-e valaki, akit sajnál, azt mondta:

Persze. Minden tudást, minden értéket sajnálok, ami már nincs abban az intézményben, amelyben én is dolgozom.

Az Index azzal kapcsolatban is megkérdezte Vidnyánszkyt, hogy nemrég az egyik tanítványa, Berettyán Nándor kapta meg a Karinthy Színház igazgatói pozícióját. Mint írtuk, az ország legfiatalabb színházigazgatójának sem gazdasági, sem vezetői tapasztalata nincsen. Az Index úgy értesült, és korábban maga Berettyán is azt állította, hogy Vidnyánszky nem javasolta neki, hogy elvállalja a feladatot, az interjúban pedig ő ezt meg is erősítette.

„Igaz, mégpedig azért, mert szeretem ezt a gyereket, nagyon tehetségesnek tartom mint színészt, és féltettem. Tudtam az ambícióiról, már első évfolyamon saját csapatot szervezett, meg is rendezte A walesi bárdokat, vizsgán is bemutattuk. Minden igazolódott, amitől óvtam, és továbbra is féltem őt, mert nem biztos, hogy kész van erre. Ezért javasoltam, hogy gondolja át erősen. De így döntött.”

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:


Football news:

Denmark has an unusual coach-philosopher: he turned children's football around, looked for the principles of the national team with the former prime Minister
Football has become uninteresting. 60% of the time, players roll the ball in their own half. Honorary President of the Russian Federation Vyacheslav Koloskov shared his opinion about the entertainment of Euro 2020
Coach of Finland before Belgium: We can even take the first place in the group. Just fantastic
Atalanta can offer 20 million euros to Bologna for the defender of the Japanese national team Tomiyasu
De Bruyne, Eden Hazard and Witzel will start against Finland, Thorgan Hazard will not play due to injury
Chalhanoglu on Euro exit: Turkey has a young team, it will progress
Vladimir Petkovic: Switzerland is upset with third place. We can only wait