Moldova
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

CNA și-a deschis ușile pentru studenți. Rusu: "Am speranța că unii dintre voi se vor alătura echipei noastre"

Peste 50 de studenți de la facultățile de drept ale Universității Libere Internaționale din Moldova și Universității de Stat din Moldova au discutat cu directorul CNA, Iulian Rusu.

Evenimentul a fost organizat cu prilejul aniversării a XX-a de la fondarea Centrului.

directorul CNA le-a vorbit studenților despre activitatea de prevenire și combatere a corupției, pe care o desfășoară cei peste 300 de angajați.

„CNA are o activitate foarte complexă, care cuprinde un spectru larg de competențe. Angajații noștri au atribuții de investigare a infracțiunilor de corupție, de urmărire penală, analitică, expertiză, educație anticorupție, de recuperare a bunurilor infracționale, de evaluare a riscurilor de corupție, de expertiză judiciară și IT.

Dosarele, asupra cărora muncim, în comun cu procurorii, sunt complexe și implică aproape toate subdiviziunile instituției. Nu este un lucru ușor, dar este realizabil pentru că se muncește în echipă, iar fiecare ofițer este o verigă importantă în tot acest proces, prin contribuția sa nemijlocită. Am speranța că, peste 2-3 ani, unii dintre voi se vor alătura echipei noastre. Pînă atunci, vă îndemn să aplicați pentru stagii de practică. Instituția are nevoie de tineri integri și determinați. Sunt sigur că dispuneți de toate aceste calități, iar împreună le putem valorifica”, a spus șeful CNA.


Studenții au fost curioși să afle cum se documentează un caz de mită, cum se efectuează o reținere și unde stau persoanele reținute. De asemenea, s-au interesat și despre modurile de denunțare a cazurilor de corupție și cine sunt cei care recepționează informația.

Pentru a le demonstra, pas cu pas, cum decurge o zi din viața CNA, gazdele le-au făcut invitaților un tur al instituției. Tinerii au vizitat biroul Unității de gardă, locul unde se stochează cea mai proaspătă informație și unde sînt recepționate apelurile oamenilor, comunicate la linia națională anticorupție.

Ulterior, aceștia au făcut cunoștință cu grupul de intervenție operativă care participă la rețineri și escortări și au putut proba echipamentul din dotare. Vizita s-a încheiat la izolatorul CNA – acolo unde persoanele reținute sunt plasate pentru 72 de ore.