Moldova

În Moldova lipsește evidența oamenilor cu stări presuicidare

În timp de un an, 467 de moldoveni și-au curmat viața recurgând la suicid, în ciuda eforturilor autorităților de a combate fenomenul. Arcadie Astrahan spune că în țara noastră există multe persoane care suferă de tulburări de comportament, depresie, însă o statistică clară în acest sens nu există, motiv pentru care statul nu poate interveni eficient.

"În cea mai mare parte, persoanele care recurg la acest gest suferă de anumite tulburări mintale. La noi nu se face o evidentă a persoanelor cu stări presuicidare. În plus, nu știm exact și ce număr se persoane își pun capăt zilelor, statisticile oficiale sunt irelevante în acest caz. Ca urmare - nu știm câți au stări presuicidare, nu știm numărul real al persoanelor care se sinucid, respectiv nu putem aplica niciun plan eficient de intervenție", a declarat pentru Sputnik Arcadie Astrahan.

Potrivit specialistului, pentru a înțelege cu adevărat amploarea fenomenului de suicid în țara noastră este nevoie de intervenția statului cu politici concrete, dar și de implicarea societății, care de multe ori este nepăsătoare față de problemele altor persoane.

"Este nevoie de intervenit cu programe în sistemul de învățământ, programe de psihoterapie, de a forma grupuri de suport a copiilor abuzați, a adulților cu gânduri suicidare așa cum sunt în alte state", a conchis Arcadie Astrahan.

De menționat este că, anual, în Republica Moldova aproape 500 de persoane se sinucid, potrivit unei medii statistice din ultimii câțiva ani. Numărul tentativelor este de cel puțin două ori mai mare.

În același timp, în țara noastră activează 40 de centre comunitare de sănătate mintală și 41 de centre de sănătate prietenoase tinerilor „Youth Klinic” în cadrul instituțiilor de asistență medicală primară din toate raioanele și municipiile.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Football news:

Ex-FIFA inspector Bartfeld on Loko Red Bull's 2nd goal: the Referee made a mistake. There was a direct kick to the legs, went the development of the attack
Vinicius after 2:3 with Shakhtar: real are already focused on winning the Clasico
Coman on the defeat of Atletico: Bayern want to keep winning. We played great
Filimonov about Safonov and Maksimenko in the national team: A question of time
Milner on 1-0 with Ajax: it was important for Liverpool to show a good game after a week of UPS and downs
Lukaku has 4+2 in the last 3 games in the Champions League. He participated in all 6 Inter goals
Miranchuk on the draw with Salzburg: Two goals on the road is a very good indicator