Moldova
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 105. Procurorul general al Ucrainei anunță că au fost identificați alți nouă ruși implicați în crime de război în regiunea Cernigov – FOTO

Lupte puternice continuă în Severodonețk, oraș cheie din estul Ucrainei aflat sub focul intens al Rusiei, iar autoritățile ucrainene anunță miercuri dimineață că rușii au bombardat din nou Harkov. Președintele ucrainean Volodimir Zelensky susține că rușii sunt mai mulți și mai puternici, dar forțele Kievului rezistă și pot riposta. Zilele trecute, un contra-atac ucrainean a făcut posibilă recucerirea a jumătate din Severodonețk. Pe străzi însă continuă lupte aprige și un duel de artilerie. Rușii distrug totul, astfel încât să nu mai rămână nimic de apărat, a acuzat guvernatorul local.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina în primele ore ale zilei de 24 februarie. Acțiunile Rusiei au fost condamnate ferm de SUA, membrii NATO și Uniunea Europeană, precum și de multe alte țări care au impus ulterior sancțiuni împotriva Federației Ruse, inclusiv împotriva oligarhilor ruși și persoanelor apropiate lui Putin.

Cronologia evenimentelor din Ucraina. Miercuri, 8 iunie:

Procurorul general al Ucrainei anunță că au fost identificați nouă militari ruși implicați în crimele de război din regiunea Cernigov.

Potrivit anchetatorilor, armata rusă a adunat peste 300 de locuitori din Iagodnoie, regiunea Cernigov, în subsolul unei școli, unde rușii și-au organizat un sediu improvizat.

Potrivit procurorului general, Irina Venediktova, în perioada 9-28 martie, 10 civili au murit în subsol. În aceeași perioadă, încă 17 persoane ar fi fost ucise în localitate. Procurorul General a publicat pe rețelele sale de socializare o listă cu cei nouă militari ruși.

Explozie în centrul orașul Donețk. Potrivit presei locale, au fost rănite trei persoane: două femei și un copil.

Forţele ucrainene ar putea fi nevoite să se retragă pe poziţii mai bune în Severodoneţk, însă nu vor ceda acest oraş din estul Ucrainei, a declarat miercuri guvernatorul regiunii Lugansk, Serhii Haidai.

Luptele înverşunate din localitate continuau miercuri, în timp ce Ucraina se aştepta la o intensificare a bombardamentelor ruse şi la o ofensivă puternică, în care par să se concentreze toate eforturile Moscovei, a declarat oficialul la televiziunea ucraineană.

Haidai a adăugat că ruşii bombardează şi oraşul Lisiciansk, situat pe celălalt mal al râului Doneţ. Marţi, un bărbat a fost ucis pe stradă şi o femeie a fost spitalizată.

„Sunt bombardamente peste tot, 24 de ore din 24”, a spus guvernatorul, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, afirmat marţi, într-o intervenţie televizată – neobişnuită în ultima vreme, remarcă AFP – că forţele ruse au „eliberat complet” cartierele rezidenţiale din Severodoneţk, iar „preluarea controlului zonei industriale şi a localităţilor vecine continuă”.

La Sloviansk, la circa 85 de km la vest de Severodoneţk, femei cu copii mici stăteau în aceeaşi zi la coadă la ajutoare, iar alţi localnici cărau apă cu găleţile, pregătindu-se pentru ofensiva rusă.

Şi Harkovul, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, a fost lovit marţi de obuze, iar primarul a anunţat că bombardamentul a făcut o victimă. În ultimele săptămâni, acolo fusese relativ linişte.

Peste 1.000 de soldați ucraineni care s-au predat în orașul port Mariupol au fost transferați în Rusia pentru investigații, potrivit unei surse din poliția rusă, informează Reuters.

Dacă se confirmă, știrea ar putea să afecteze și mai mult negocierile de pace dintre cele două tabere. Kievul încearcă să îi elibereze pe cei în jur de 2.000 de apărători ai uzinei Azovstal din Mariupol printr-un schimb de prizonieri, dar parlamentarii ruși au cerut ca o parte dintre soldați să fie judecați în Rusia.

„Peste 1.000 de persoane din Azovstal au fost aduse în Rusia”, a scris agenția de știri TASS, citând o sursă din poliția rusă, dar nu a oferit detalii despre ce se va întâmpla pe mai departe cu prizonierii ucraineni.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, din 24 februarie, Statele Unite au trimis ucrainenilor armament în valoare de peste 4 miliarde de dolari pentru a se apăra. BBC News a făcut o listă cu toată cantitatea de echipamente militare pe care administrația Biden a livrat-o Kievului. 

Lista BBC cu echipamentele trimise Ucrainei de către SUA de la începutul războiului. Acestea includ:

 • 6.500 de rachete antitanc Javelin
 • 20.000 de arme anti-blindate ușoare
 • 1.400 de rachete antiaeriene Stinger 
 • 108 obuziere M777 cu 220.000 de obuze
 • 4 sisteme HIMARS, lansatoare multiple de rachete de mare precizie
 • 121 de sisteme de drone Phoenix Ghost și 700 de drone Switchblade (drone kamikaze)
 • 200 de transportoare blindate 
 • Câteva sute de vehicule Humvee
 • 20 de elicoptere Mig-17 de fabricație sovietică
 • 7.200 de arme de foc cu calibru 50
 • 3 sisteme radar anti-artilerie

Echipamentul ajunge în cea mai mare parte în Donbas, punctul fierbinte al luptelor în războiul ajuns miercuri în ziua cu numărul 105. Kievul a cerut în mod repetat mai multe arme pentru a lupta împotriva atacurilor desfășurate de forțele Moscovei, atacuri care dispun de o aprovizionare mai bună, având în vedere proximitatea lor de granița cu Rusia.

Peste o mie de soldați ucraineni care s-au predat în orașul port Mariupol au fost transferați în Rusia pentru investigații, potrivit unei surse din poliția rusă, informează Reuters.

Dacă se confirmă, știrea ar putea să afecteze și mai mult negocierile de pace dintre cele două tabere. Kievul încearcă să îi elibereze pe cei în jur de 2.000 de apărători ai uzinei Azovstal din Mariupol printr-un schimb de prizonieri, dar parlamentarii ruși au cerut ca o parte dintre soldați să fie judecați în Rusia.

„Peste 1.000 de persoane din Azovstal au fost aduse în Rusia”, a scris agenția de știri TASS, citând o sursă din poliția rusă, dar nu a oferit detalii despre ce se va întâmpla pe mai departe cu prizonierii ucraineni.

Luptele intense continuă pentru controlul orașului Severodoneţk, din estul Ucrainei, un obiectiv cheie, pe care rușii încearcă de câteva săptămâni să-l cucerească complet. Moscova pretinde că a „eliberat” zonele rezidenţiale. Rușii nu controlează Severodonețk, a replicat guvernatorul ucrainean al regiunii Lugansk.

Peste 31 000 de soldați ruși au murit în Ucraina. Rusia plătește cu aproape 300 de vieți în fiecare zi pentru un război complet fără sens împotriva Ucrainei.

Detectoarele de radiații din zona de excludere din jurul fostei centrale nucleare de la Cernobîl funcționează din nou, pentru prima dată de la începutul invaziei ruse în Ucraina, a anunțat marți Agenția Internațională pentru Energie Atomică.

„Măsurătorile primite până în prezent au indicat niveluri de radiații în conformitate cu cele măsurate înainte de conflict”, arată sursa citată.

Președintele ucrainean Volodimir Zelensky a declarat că „pur și simplu” nu poate vedea „condițiile prealabile pentru încheierea războiului”. Acesta a spus, din nou, că este gata să discute cu Putin pentru a găsi o soluție de pace. Zelensky l-a criticat dur pe Emmanuel Macron, după ce președintele francez a declarat că „Rusia nu trebuie umilită”.

Într-un interviu pentru Financial Times, citat de CNN, Zelensky a spus că, deși „orice război ar trebui să se încheie la masa negocierilor”, poziția pentru „victorie trebuie obținută pe câmpul de luptă”.

El a recunoscut că „restabilirea frontierelor pe care le controlam înainte de 24 februarie” – data invaziei ruse – ar putea fi considerată o „victorie temporară serioasă”. Însă, Zelensky a insistat că acesta este un „război pentru independență”.

„Independența, în opinia mea, și în opinia majorității poporului nostru, este recâștigarea tuturor teritoriilor noastre, restabilirea întregii noastre integrități teritoriale și suveranitatea inviolabilă a Ucrainei”, a spus Zelensky.

Armata ucraineană reține cu succes atacul în Severodonețk, în timp ce luptele continuă în regiune, anunță Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

ZdG a urmărit derularea fiecărei zile a războiului din Ucraina. Vedeți, mai jos, cronologia:

 • LIVE TEXT: Ziua 0. Cronologia zilelor care au precedat războiul
 • LIVE TEXT: Prima zi de război, după ce Putin a atacat Ucraina. (joi, 24 februarie)
 • LIVE TEXT: Război în Ucraina. Ziua a doua a invaziei (vineri, 25 februarie)
 • LIVE TEXT: Ziua a treia de război în Ucraina (sâmbătă, 26 februarie)
 • LIVE TEXT: A patra zi de război în Ucraina (duminică, 27 februarie)
 • LIVE TEXT: Ziua a cincea de război în Ucraina (luni, 28 februarie)
 • LIVE TEXT: A șasea zi de război în Ucraina (marți, 1 martie)
 • LIVE TEXT/ A șaptea zi de război în Ucraina (miercuri, 2 martie)
 • LIVE TEXT/ A opta zi de război în Ucraina (joi, 3 martie)
 • LIVE TEXT/ A noua zi de război în Ucraina (vineri, 4 martie)
 • LIVE TEXT/ A zecea zi de război în Ucraina (sâmbătă, 5 martie)
 • LIVE TEXT/ A 11-a zi de război în Ucraina (duminică, 6 martie)
 • LIVE TEXT/ A 12-a zi de război în Ucraina (luni, 7 martie)
 • LIVE TEXT/ A 13-a zi de război în Ucraina (marți, 8 martie)
 • LIVE TEXT/ A 14-a zi de război în Ucraina (miercuri, 9 martie)
 • LIVE TEXT/ A 15-a zi de război în Ucraina (joi, 10 martie)
 • LIVE TEXT/ A 16-a zi de război în Ucraina (vineri, 11 martie)
 • LIVE TEXT/ A 17-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 12 martie)
 • LIVE TEXT/ A 18-a zi de război în Ucraina (duminică, 13 martie)
 • LIVE TEXT/ A 19-a zi de război în Ucraina (luni, 14 ianuarie)
 • LIVE TEXT/ A 20-a zi de război în Ucraina (marți, 15 martie)
 • LIVE TEXT/ A 21-a zi de război în Ucraina (miercuri, 16 martie)
 • LIVE TEXT/ A 22-a zi de război în Ucraina (joi, 17 martie)
 • LIVE TEXT/ A 23-a zi de război în Ucraina (vineri, 18 martie)
 • LIVE TEXT/ A 24-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 19 martie)
 • LIVE TEXT/ A 25-a zi de război în Ucraina (duminică, 20 martie)
 • LIVE TEXT/ A 26-a zi de război în Ucraina (luni, 21 martie)
 • LIVE TEXT/ A 27-a zi de război în Ucraina (marți, 22 martie)
 • LIVE TEXT/ A 28-a zi de război în Ucraina (miercuri, 23 martie)
 • LIVE TEXT/ A 29-a zi de război în Ucraina (joi, 24 martie)
 • LIVE TEXT/ A 30-a zi de război în Ucraina (vineri, 25 martie)
 • LIVE TEXT/ A 31-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 26 martie)
 • LIVE TEXT/ A 32-a zi de război în Ucraina (duminică, 27 martie)
 • LIVE TEXT/ A 33-a zi de război în Ucraina (luni, 28 martie)
 • LIVE TEXT/ A 34-a zi de război în Ucraina (marți, 29 martie)
 • LIVE TEXT/ A 35-a zi de război în Ucraina (miercuri, 30 martie)
 • LIVE TEXT/ A 36-a zi de război în Ucraina (joi, 31 martie)
 • LIVE TEXT/ A 37-a zi de război în Ucraina (vineri, 1 aprilie)
 • LIVE TEXT/ A 38-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 2 aprilie)
 • LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 39 (duminică, 3 aprilie)
 • LIVE TEXT/ Război în Ucraina. Ziua 40 (luni, 4 aprilie)
 • LIVE TEXT/ A 41-a zi de război în Ucraina (marți, 5 aprilie)
 • LIVE TEXT/ A 42-a zi de război în Ucraina (miercuri, 6 aprilie)
 • LIVE TEXT/ A 43-a zi de război în Ucraina (joi, 7 aprilie)
 • LIVE TEXT/ A 44-a zi de război în Ucraina (vineri, 8 aprilie)
 • LIVE TEXT/ A 45-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 9 aprilie)
 • LIVE TEXT/ A 46-a zi de război în Ucraina (duminică, 10 aprilie)
 • LIVE TEXT/ A 47-a zi de război în Ucraina (luni, 11 aprilie)
 • LIVE TEXT/ A 48-a zi de război în Ucraina (marți, 12 aprilie)
 • LIVE TEXT/ A 49-a zi de război în Ucraina (miercuri, 13 aprilie)
 • LIVE TEXT/ A 50-a zi de război în Ucraina (joi, 14 aprilie)
 • LIVE TEXT/ A 51 zi de război în Ucraina (vineri, 15 aprilie)
 • LIVE TEXT/ A 52 zi de război în Ucraina (sâmbătă, 16 aprilie)
 • LIVE TEXT/ A 53-a zi de război în Ucraina (duminică, 17 aprilie)
 • LIVE TEXT/ A 54-a zi de război în Ucraina (luni, 18 aprilie)
 • LIVE TEXT/ A 55-a zi de război în Ucraina (marți, 19 aprilie)
 • LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 56 (miercuri, 20 aprilie)
 • LIVE TEXT/ A 57-a zi de război în Ucraina (joi, 21 aprilie)
 • LIVE TEXT/ A 58-a zi de război în Ucraina (vineri, 22 aprilie)
 • LIVE TEXT/ A 59-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 23 aprilie)
 • LIVE TEXT/ A 60-a zi de război în Ucraina (duminică, 24 aprilie)
 • LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 61 (luni, 25 aprilie)
 • LIVE TEXT/ A 62-a zi de război în Ucraina (marți, 26 aprilie)
 • LIVE TEXT/ A 63-a zi de război în Ucraina (miercuri, 27 aprilie)
 • LIVE TEXT/ A 64-a zi de război în Ucraina (joi, 28 aprilie)
 • LIVE TEXT/ A 65-a zi de război în Ucraina (vineri, 29 aprilie)
 • LIVE TEXT/ A 66-a zi de război în Ucraina  (sâmbătă, 30 aprilie)
 • LIVE TEXT/ 67 de zile de război în Ucraina (duminică, 1 mai)
 • LIVE TEXT/ A 68-a zi de război în Ucraina (luni, 2 mai)
 • LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 69 (marți, 3 mai)
 • LIVE TEXT/ A 70-a zi de război în Ucraina (miercuri, 4 mai)
 • LIVE TEXT/ 71 de zile de război în Ucraina (joi, 5 mai)
 • LIVE TEXT/ 72 de zile de război în Ucraina (vineri, 6 mai)
 • LIVE TEXT/ 73 de zile de război în Ucraina (sâmbătă, 7 mai)
 • LIVE TEXT/ A 74-a zi de război în Ucraina (duminică, 8 mai)
 • LIVE TEXT/ A 75-a zi de război în Ucraina (luni, 9 mai)
 • LIVE TEXT/ A 76-a zi de război în Ucraina (marți, 10 mai)
 • LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 77 (miercuri, 11 mai)
 • LIVE TEXT/ A 78-a zi de război în Ucraina (joi, 12 mai)
 • LIVE TEXT/ A 79-a zi de război în Ucraina (vineri, 13 mai)
 • LIVE TEXT/ A 80-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 14 mai)
 • LIVE TEXT/ 81 de zile de război în Ucraina (duminică, 15 mai)
 • LIVE TEXT/ A 82-a zi de război în Ucraina (luni, 16 mai)
 • LIVE TEXT/ A 83-a zi de război în Ucraina (marți, 17 mai)
 • LIVE TEXT/ A 84-a zi de război în Ucraina (miercuri, 18 mai)
 • LIVE TEXT/ A 85-a zi de război în Ucraina (joi, 19 mai)
 • LIVE TEXT/ A 86-a zi de război în Ucraina (vineri, 20 mai)
 • LIVE TEXT/ A 87-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 21 mai)
 • LIVE TEXT/ A 88-a zi de război în Ucraina (duminică, 22 mai)
 • LIVE TEXT/ A 89-a zi de război în Ucraina (luni, 23 mai)
 • LIVE TEXT/ 90 de zile de război în Ucraina (marți, 24 mai)
 • LIVE TEXT/ A 91-a zi de război în Ucraina (miercuri, 25 mai)
 • LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 92 (joi, 26 mai)
 • LIVE TEXT/ A 93-a zi de război în Ucraina (vineri, 27 mai)
 • LIVE TEXT/ A 94-a zi de război în Ucraina (sâmbătă, 28 mai)
 • LIVE TEXT/ A 95-a zi de război în Ucraina (duminică, 29 mai)
 • LIVE TEXT/ A 96-a zi de război în Ucraina (luni, 30 mai)
 • LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 97 (marți, 31 mai)
 • LIVE TEXT/ A 98-a zi de război în Ucraina(miercuri, 1 iunie)
 • LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 99 (joi, 2 iunie)
 • LIVE TEXT/ 100 de zile de război în Ucraina (vineri, 3 iunie)
 • LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 101 (sâmbătă, 4 iunie)
 • LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 102 (duminica, 5 iunie)
 • LIVE TEXT/ A 103-a zi de război în Ucraina (luni, 6 iunie)
Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.